fbpx

Un amic a casa

Del musical ALAN

Música i lletra de Mateu Peramiquel
Canta Ander Mataró, Vinyet Morral i Cisco Cruz

Escolta-la a Youtube!

L’explicació d’aquesta cançó serà difícil d’explicar si no vull fer spoiler part de l’espectacle ALAN, el musical. En el moment que no pugui seguir sense revelar res de l’obra de teatre, que com a autor, m’agradaria que veiéssiu en directe i no descobrir-ho en un escrit com aquest, escriuré CONTÉ SPOILER! I així podreu deixar de llegir.

Escena de la cançó Un amic a casa del musical Alan. Un musical per canviar el món.
Ander MAtaró i Vinyet Morral en l'escena d'Un Amic A Casa del musical Alan

ESTRUCTURA DE LA CANÇÓ

L’estructura d’aquesta cançó la podríem catalogar de cançó pop habitual.

  1. S’inicia amb un intro a piano i veu amb un tempo Ad Libitum
  2. El primer que sona després de la introducció no és l’estrofa sinó la tornada, però ho fa de manera subtil i delicada que no sembla la tornada i de fet, no ho sabem fins que aquesta torna a aparèixer.
  3. L’estrofa és exactament la mateixa estructura de la introducció, aquesta vegada però amb tota l’orquestració i amb el groove (ritme) de la cançó ja arrencada.
  4. La tornada ara sí, apareix amb tota la ‘força’ entre cometes perquè la música baixa la dinàmica perquè aquí és on la lletra agafa tota la importància amb la frase que quedarà per sempre com a tornada. ‘Voldria ser gran, com un gegant’
  5. El PONT: Aquí és on canta l’avi de l’Alan i la música canvia totalment, canvia fins i tot de to malgrat que no es noti massa, ja que es realitza un petit intercanvi modal molt lleugerament. Ho fa en estil de Reggae i distès.
  6. El pont connecta amb una tornada ‘petita’ com la que hem vist just després de la introducció
  7. I seguidament escoltem-la tornada final cantada per tots els intèrprets i amb la màxima energia en l’orquestració.

 

el personatge del avi en el musical ALAN es clau en l'acompanyament de l'adolescent.
Cisco Cruz en el paper d'avi del musical ALAN

LA LLETRA – ATENCIÓ QUE CONTÉ SPOILER

Vaja, veig que vols continuar llegint, això només pot suposar una cosa. O bé ja has vist l’espectacle i vols saber una mica més sobre la cançó o bé encara que sàpigues aquest SPOILER, un cop llegit aquest article aniràs a comprar les entrades per la pròxima funció d’ALAN el musical. Sigui quina sigui la teva situació, et felicito i et dono les gràcies per venir a veure l’obra i per continuar llegint aquest article 😉

El missatge de la cançó és un homenatge a totes aquelles persones que viuen situacions com les que es presenten amb l’ALAN. Els nostres avis i àvies malauradament no van estar educats de la manera que sortosament tenim les generacions actuals, malgrat tot, hi ha moltes famílies que malgrat no entendre certes coses en les emocions i sentiments dels seus familiars propers com nets o fills, aquests els recolzen fins al final. En aquest cas, veiem que l’avi de l’Alan no acaba d’entendre que vulgui ser un noi; tanmateix, ell l’accepta tal i com és. Durant la cançó observem el discurs de l’avi com quan era petit l’Alan jugava a futbol i que les seves nines eren un malson. En aquest moment de l’obra és important presenciar com l’Alan tracta a les nines (xD) fent referència que ell mai s’ha representat amb les nines.

Entre línies observem com l’avi sap que l’Alan és un nen des de sempre i és per això que en una frase de la cançó l’sentim dir: ‘Ets el meu net preferit’ i no pas neta, com qualsevol avi diria, o com el mateix avi diu repetides vegades durant tota l’obra. Tanmateix, en aquest punt de la cançó entreveiem la complicitat entre els dos personatges i com aquest al final de la cançó acaba dient:

‘Ets una neta molt especial, no entenc certes coses. Però saps que si plou et faré costat’

És aquí on, lluny de rebutjar la realitat, l’avi l’abraça i l’Alan acaba trobant un gran amic a dins de casa, cosa que realça el paral·lelisme de no trobar amics reals fora de casa.
Moment corogràfic del musical Alan en l'escena de Un amic a casa
Ander AMtaró, Cisco Cruz i Vinyet Morral en plena acció al musical Alan

ELS SECRETS AMAGATS DE LA CANÇÓ

La melodia de la tornada i l’acompanyament d’aquesta acaba sent la cançó del final de l’espectacle on la frase ‘podia ser gran com un gegant, podia volar’ fent referència a quan l’ALAN era petit i jugava amb el seu avi, ara la frase es transforma a ‘Voldria ser gran com un gegant, voldria volar’ Com a frase final del musical expressant el seu màxim desig. El que feia en somnis mentre jugava amb el seu avi sentin-se recolzat, ara vol experimentar la mateixa llibertat, de gran i amb la societat.

Tècnicament, és una de les cançons més complicades de cantar, i és que melòdicament és una cançó on obliga els intèrprets a fer salts d’intervals complicats i molt ràpids on els enllaços de la lletra a pronunciar els complica la realització de la interpretació. I si a més a més hi afegim que durant l’obra estan cantant i ballant durant tota la cançó, això encara multiplica la dificultat d’aquesta.

Una de les cançons del musical que engloba una part molt i molt entranyable dels personatges. Observem l’amor pur de la família i la vitalitat de la vida que es pot generar entre avis i nets. I és que a WeColorMusic ens encanten els homenatges a la gent gran i no podíem fer una obra sense retre homenatge a la nostra gent gran.


Escolta la cançó a la teva plataforma preferida i posa-la a la teva set list.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad