L'EXPLORADOR

Del musical BRUNA

Música i lletra de Mateu Peramiquel
Canta Mariona Lleonart i Bruno Villarreal

Desbloqueja la màgia de la música amb aquesta partitura única. Compra ara i fes realitat la teva pròpia interpretació, ja sigui al piano, cantant o ambdúes coses! I no si t’animes, fes un vídeo i penja’l etiquetant a @we.colormusic ! Ens encantarà compartir la teva interpretació!

Escolta la cançó al Youtube!

Una de les cançons més complicades d’aprendre per un nen de 10 anys, i és que el càsting del musical BRUNA demana que els intèrprets d’aquesta cançó siguin la Bruna i l’Eric una nena i un nen de 9 a 12 anys.

La cançó l’inicia l’Eric, que en escena es troba investigant un secret. Està seguint un mapa que en l’escena posterior descobrim que el seu pare, quan l’Eric torna de l’escola, li amaga pistes, mapes i jeroglífics per jugar amb ell. A ell li encanta fer d’explorador i descobrir secrets i és en aquesta cançó on li explica a la Bruna com ha de descobrir un secret.
Bruna és un musical familiar que parla sobre la memòria històrica a través de la mirada dels infants
Vinyet Morral i Daniel Sucarrats en escena de l'Explorador

ESTRUCTURA DE LA CANÇÓ

El primer que crida l’atenció de la cançó és el compàs amb què la trobem. Ni més ni menys que un 5/4 on l’acompanyament acaba sent natural per la mateixa melodia que s’adapta a la perfecció. Tanmateix, un compàs de 5/4, per natural que pugui sonar, no és una mètrica gaire habitual i que les persones no acostumem a sentir a les ràdios ni a cantar diàriament, és per això que és tot un repte el seu aprenentatge, i més quan es tracta d’infants els qui han d’entendre el funcionament d’aquest compàs ‘d’amalgama’.

Al mig de la cançó i just abans d’interpretar la tornada, observem el primer element pur de l’estil de teatre musical. És ni més ni menys que una parada per dir un text. L’Eric acaba l’estrofa de la cançó mentre va abaixant la veu, ja que la lletra de la cançó diu: ‘Si vols descobrir el secret, parla baixet, potser ens vigilen’. En aquest moment en escena, l’Eric i la Bruna estan ajaguts mirant endavant, al públic, i la Bruna li pregunta ‘Qui ens vigila?’, -No ho sé- diu l’Eric mentre miren al públic generant la complicitat i la interpel·lació amb el públic d’una manera subtil i elegant.

Després de la primera tornada, en l’espectacle en directe podem veure i escoltar una escena de text on l’estructura és de 8 compassos en un compàs de 5/4 i on la Bruna fa preguntes a l’Èric de com busca aquell tresor. Un cop passat aquella estructura de 8 compassos arranquen altra vegada la cançó a la segona estrofa aquesta vegada cantada per la Bruna i observem com d’espavilada és aquesta noieta que de seguida s’adona que el seu company Èric està buscant el tresor mentre mirar el mapa del revés. Ella el gira i l’ajuda a buscar.Un musical per treballar a les escoles i a les entitats de teatre
Vinyet Morral i Daniel Sucarrats son la Bruna i l'Eric en el musical BRUNA

LA TORNADA DE LA CANÇÓ

La tornada de la cançó trenca amb la immediatesa de l’escena, és a dir, fins ara escoltem una lletra descriptiva del pensament i les accions dels personatges. Aram amb la tornada la cançó escoltem una lletra més metafòrica i generalista fent referència a la capacitat d’exploració dels infants. La necessitat de deixar volar la imaginació amb senzillament un joc de dues persones. En aquest moment l’escenari s’omple de tot el repartiment d’infants de l’espectacle, que canten la tornada mentre la coreografia escenifica els desitjos d’aquests petits intèrprets.

‘Volem ser exploradors a la recerca de tresors, Com els pirates navegant i les estrelles al volant Volem ser bons detectius, i com en Sherlock ser molt vius Cal ser valent, seguint el vent.’


LA LLETRA DE LA CANÇÓ


ÈRIC: SI VOLS DESCOBRIR EL SECRET,
HAS DE MIRAR AMUNT I AVALL,
PER TOTES BANDES. SI VOLS DESCOBRIR EL SECRET,
HAS DE RUMIAR, HAS DE PENSAR, NO TINDRE MANDRA

CADA COP, MÉS APROP,
UN PAS MÉS, FALTA RES!
SI VOLS DESCOBRIR EL SECRET,
 PARLA BAIXET, NO DIGUIS RES,
POTSER ENS VIGILEN.
  BRUNA: Qui ens vigila?
ÈRIC: No ho sé!
BRUNA: Ah Vale!

ÈRIC: CADA COP, MÉS APROP,
UN PAS MÉS, FALTA RES!

JO VULL SER EXPLORADOR,
A LA RECERCA DE TRESORS.
COM UN PIRATA NAVEGANT,
I LES ESTRELLES AL VOLANT.
JO VULL SER UN DETECTIU,
I COM EN SHERLOCK SER MOLT VIU.
 CAL SER VALENT, SEGUINT EL VENT!

BRUNA: I d’on dius que has tret aquest mapa?
ÈRIC: L’he trobat a les golfes de casa meva, están plenes de misteris!
BRUNA: Uau!! Vols que t’ajudi a buscar-lo?
BRUNA: Si, és clar que si!
ÈRIC: Segur que així anirem més depressa!

SI VOLS DESCOBRIR UN SECRET,
CAL SER PACIENT, NO TINDRE PER TROBAR-LO.
SI VOLS DESCOBRIR UN SECRET, 
ARA EN SOM DOS
, SOM DOS CERVELLS,
SEREM MÉS RÀPIDS!

CADA COP, MÉS APROP, UN PAS MÉS, FALTA RES!

BRUNA + ÈRIC + REPARTIMENT

VOLEM SER EXPLORADORS,
A LA RECERCA DE TRESORS.
COM ELS PIRATES NAVEGANT,
I LES ESTRELLES AL VOLANT.
 VOLEM SER BONS DETECTIUS,
I COM EN SHERLOCK SER MOLT VIU.

BRUNA + NENES: CAL SER VALENTA (X3)
ÈRIC + NENS: CAL SER VALENT (X3)
TOTS: SEGUINT EL VENT! 

 

Un musical en català per treballar a l'escola
Cançó de l'Explorador amb tot el repartiment de Bruna el musical

Escolta la cançó a la teva plataforma preferida i posa-la a la teva set list.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad