Abecedari

Del musical BRUNA

Música de Mateu Peramiquel
Lletra Mateu Peramiquel i Mar Puig

Desbloqueja la màgia de la música amb aquesta partitura única. Compra ara i fes realitat la teva pròpia interpretació, ja sigui al piano, cantant o ambdúes coses! I no si t’animes, fes un vídeo i penja’l etiquetant a @we.colormusic ! Ens encantarà compartir la teva interpretació!

La cançó “ABECEDARI” del musical BRUNA és una cançó que la podríem catalogar de ‘mig diegètica¡ ja que els infants en l’obra es disposen a cantar-la, el que passa que llavors hi apareixen els instruments i passa a ser no-diegètica, bàsicament perquè estem davant d’un musical, però tindria una funcionalitat força coherent pels més escèptics del gènere.La cançó té com a objectiu ensenyar l’abecedari als nens i nenes que vivien a Espanya durant els anys 30, en el context de la postguerra. 

La cançó està formada per diverses estrofes on cada paraula fa referència a una lletra de l’abecedari. Una cançó que representa ser inventada pels mateixos infants per aprendre millor la tasca de saber l’abecedari.Compositivament parlant, la cançó segueix una forma musical coneguda com a “Rhythm and Changes” o “Ritme i Canvis” en català. Aquesta forma és comuna en l’aprenentatge musical força inicial, especialment en l’etapa de començar a tocar un instrument en el llenguatge de la música moderna.La forma estructural de la cançó és la de “Rhythm and Changes”

Rima i repetició: La cançó acostuma a tenir una estructura repetitiva, amb rimes o paraules que es repeteixen al llarg de la cançó. Aquesta repetició ajuda als nens a memoritzar les lletres i paraules

Moviment i ritme: Les cançons d’aquesta forma tendeixen a tenir un ritme i moviment ràpid, el que captiva l’atenció dels nens i nenes i els anima a participar i cantar.

Interacció i aprenentatge actiu: Aquesta forma musical anima a la participació activa dels nens i nenes, ja que canten i repetixen les paraules, aprofundint el seu aprenentatge mentre s’ho passen bé

.La tria d’aquesta forma per escriure la cançó “ABECEDARI” és molt coherent, ja que s’ajusta al tema educatiu i interactiu de la cançó. L’ús d’una forma repetitiva i rítmica fa que sigui més fàcil per als nens memoritzar les lletres de l’abecedari i les paraules associades a cada una d’elles. Aquesta cançó esdevé una eina pels infants de l’obra i també pot arribar a ser-ho pels infants del segle XXI.

La FORMA i estructura MUSICAL 

La forma “Rhythm Changes” es caracteritza per tenir una progressió harmònica específica que és una variació de la progressió harmònica de la cançó “I Got Rhythm.” Aquesta progressió harmònica estàndard segueix un esquema de 32 compassos i és una successió de dominants que segueix el següent ordre:

AABA, és a dir, el tema A es repeteix dues vegades, seguit d’una secció de contrast o pont (B), i finalment, el tema A es repeteix una tercera vegada per acabar la forma.Un cas molt famós de la història de la TV que té aquesta estructura és la cançó dels Picapedra, on la forma “Rhythm Changes” es fa servir com a base per a la seva melodia i estructura harmònica. És una cançó popular que es va fer famosa com a tema de la sèrie de dibuixos animats “The Flintstones.

“En resum, la forma “Rhythm Changes” és una estructura musical específica que és comuna en el jazz i altres gèneres musicals. La cançó dels Picapedra, “Meet the Flintstones,” utilitza aquesta forma com a base per a la seva melodia i progressió harmònica. És una cançó emblemàtica i coneguda, i la seva estructura musical és una part important de la seva identitat.

Aquesta estructura musical a esdevingut una estructura clau a l’hora de l’aprenentatge de la música i és aquí on trobem el paral·lelisme que vol plasmar el compositor. Aprenentatge – aprenentatge.LLETRA

SI VOLS SABER LA LLETRA QUE SEGUEIX,
POTS INVENTAR-TE UNA CANÇÓ I ENRENCORDAR-TE QUAN SIGUI EL MOMENT,
I JA VEURÀS QUE NO FARÀS CAP FALTA.
BUSCAR PARAULES VA MOLT BÉ.

ARANYA, BALENA, COCODRIL, DOFÍ, ELEFANT. FORMIGA, GIRAFA, HIPOPOTAM PORTA ‘H’.

IGUANA, JAGUAR, KOALA, LLEOPARD, MUSSOL.
LA NÚTRIA, L’OVELLA, PAPALLONA, POTSER EL POP.

EL QUETZAL I EL RATOLÍ SE’LS MENJA UNA SERP. T DE TIGRE O DE TAURÓ, LA URRACA FA MAL SO.

VACA, XAI DE Y GREGA NO N’HE TROBAT CAP, ZEBRA QUE S’ESCRIU AMB ‘Z’ POSA-LA AL FINAL.

AMANDA, BIBIANA, CLÀUDIA, DÍDAC, EDUARD. FRANCESCA, GREGORI, EL NOM D’HELENA PORTA ‘H’.

IRENE, JACINT, KATRINA, LAUREÀ, MARÇAL. LA NÚRIA, L’OCTAVI, LA PEPITA O EN PASQUAL.

LA QUIMETA I LA ROSER FASTEGEN EN SAMUEL. T DE TONI O DE TOMEU, LA ÚRSULA NO HI VEU!

VÍCTOR, XAVIER, Y GREGA NO N’HE TROBAT CAP. ZACARIES QUE VA AMB ‘Z’ POSA-LA AL FINAL!

ALELLA, BANYOLES, CADAQUÉS, DAS, ESTARÀS. FIGUERES, GALLIFA, AVINYÓ NO PORTA ‘H’!

IVORRA, JUIÀ, K,K,K…, LLAVORSÍ, MOIÀ. NAVARCLES, OLESA, PALAMÓS O PUIGCERDÀ!

EL QUEROL I RAJADELL SÓN LLUNY DE SABADELL. T DE TONA O TARADELL, LA U DE ULLASTREL! ( SÍ!)

VILASSÀ, XERTA I AMB Y GREGA CAP. TROBEN UN QUE PORTI Z I POSA-LA AL FINAL

ELS SECRETS DE LA CANÇÓ

Els autors no van trobar cap nom en català de cap animal que comences per N, existeix alguna au amb un nom força estrany, però se’ls va acudir que hi posarien NÚRTIA que en català correcte és LLÚDRIGA, però que queda justificat perquè els nens d’aquela època també tenien problemes per distingit paraules del català al castellà i com tothom, també s’equivocaven, 😉

Escolta la cançó a la teva plataforma preferida i posa-la a la teva set list.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad