fbpx
La música que va por debajo del texto en un espectáculo musical

Què és un underscoring i en quines ocasions el fem servir en espectacles de teatre musical?

Compartir:

Si sou fans o simplement us agrada el teatre musical i heu investigat una miqueta en la terminologia d’aquest art d’espectacle, possiblement haureu sentit a parlar de l’UNDERSCORING o altrament dit, acompanyament o fil musical. I és exactament això, de l’anglès, la traducció exacte seria: ‘la partitura que va per sota’, per sota de què? Doncs per sota del text, per sota del text dels intèrprets que en una escena determinada doncs el guió marca que s’ha de parlar en format speach i no en format cançó.

 

Us explico també en aquest vídeo

 

  • Definició d’UNDERSCORING: Escriptura musical (partitura) escrita per un o més instruments que acompanyen una escena de text en un espectacle. Té el seu origen en l’art del teatre musical, però sovint podem trobar underscoring en altres formats de teatre, com el teatre de text.
    Origen de l’underscoring. A on és més comú trobar-lo?
    – Té el seu origen en les mateixes cançons dels espectacles de teatre musical, és a dir, en una mateixa cançó cantada, en algun punt de la cançó, per tant, en algun punt de l’escena, hi ha un fragment de text sense que la música de la mateixa cançó s’aturi i és aquesta mateixa cançó, l’acompanyament instrumental que esdevé acompanyament d’un text. En senzilles paraules podríem dir que en mig d’una cançó, els actors-cantants es posen a parlar i aquella música que sona s’anomena underscoring.Hi ha tres maneres de trobar-te l’underscoring escrit en una partitura:– RITME SENSE ENTONACIÓ: La que marca el ritme que el compositor vol i observem la pròpia rítmica musical però sense cap notació en concret. Aquí veiem al personatge ‘Mare’ que ve cantant una cançó i de cop enlloc d’afinar es posar a parlar però amb un ritme determinat.como escribir speach en una partitura– RITME LLIURE: també la que en forma de ‘slash bars’, el text ha de ser dit en aquell temps concret i duració de compassos, però aquesta vegada lliurement. Us comparteixo tota una pàgina del primer full del llibre de partitures del musical de ‘Les històries de l’avi Josep’ on observareu que en el llibre de partitures hi ha l’inici del text i el final, per tant ens informa dels peus d’entrada i sortida, la resta de text està escrit al guió, i mentre l’actriu escenifica aquell text, el pianista va interpretant aquella música, però el text no té cap ritme concret, és lliure d’interpretació marcada per direcció i l’escena. Fixem-nos en els GO i els STOP que marquen clarament els inicis i els finals.

Primera página de partitura del espectaculo las historias del abuelo pepe
– OPEN VAMP:
No hi ha límit de temps per dir el text, el director musical o bé el mateix intèrpret donen peu a seguir amb la cançó cantada o aturar l’underscoring. Observem el text            OPEN VAMP TEXT que ens ve a dir que aquests 4 compassos els repetirem fins que acabi el text, que presumptament es troba al guió.

como es un undersocring en una aprtitura

 

QUÈ MÉS PODEM DIR DE L’UNDERSOCRING?
PER QUÈ SERVEIX, COM EL TROBEM I A ON?

 

    1. Realçar l’emoció del text en una escena
      El teatre musical neix com a forma d’art i es consolida quan esdevé l’èxit en veure que la cançó aporta un realçament de l’emoció de l’escena que s’està interpretant. En un espectacle de teatre musical, la majoria de moments àlgids de l’espectacle acostumen a ser amb cançó. La música és una eina per emfatitzar i donar potencialitat en una escena que volem que sigui realçada. Què passa si els creadors no volen tant èmfasi, però el text sol no els acaba de convèncer?, doncs existeix el que seria musicar únicament un text. Seria l’expressió artística a cavall entre el text pur i la cançó.
    2. On podem originar i on trobem l’underscoring en una obra de teatre musical?
      Per exemple, quan necessitem una escena on es llegeixi una carta on el contingut desveli informació important i molt emotiva. La mateixa carta podria ser una cançó, però també podria ser simplement el text llegit per l’intèrpret i que aquest estigui acompanyat per un motiu musical.
      – En una escena còmica. Té l’origen en el circ, i si heu anat mai al circ, el moment dels clowns és molt habitual escoltar música que acompanya el text i el moviment dels pallassos o intèrprets en el moment. Sovint aquest Underscoring acompanya a la perfecció els moviments dels intèrprets. Quan aquesta música acompanya exclusivament el moviment rep un altre nom:
    3. Mickey Mousing: Què és? Quan i a on el trobem?
      Aquesta terminologia neix ni més ni menys que del fenomen Walt Disney. En les seves primeres pel·lícules mudes, la música tenia una gran importància en l’acompanyament de la imatge, però el fet que va diferenciar la música de les pel·lícules de Walt Disney amb la resta de pel·lícules en blanc i negre, mudes, va ser l’acompanyament mil·limètric de la sonoritat amb la imatge. Dic sonoritat perquè justament aquest fenomen provenen del circ, utilitzava música però també molts efectes sonors. Us deixo un enllaç on podeu veure com es va gravar una seqüència de música (o sonoritats) d’una pel·lícula de Walt Disney  AQUÍ
      Aquesta terminologia s’utilitza sobretot en el camp de la dansa, ja que aquesta disciplina treballa exclusivament sobre el moviment i el gest, i també fan servir la música per expressar-la, per tant, l’underscoring com a tal passa a ser la seva principal banda sonora.
    4. L’Underscoring en el nostre dia a dia.
      – L’Underscoring és més comú de què ens pensem en el nostre dia a dia. La majoria de titulars periodístics van acompanyats d’una música. Aquesta música, segons la intensitat, emoció i contingut del text, serà d’una manera o una altra. Tots els programes televisius contenen música, tots els programes de ràdio contenen música, pòdcasts, pel·lícules i sèries. L’underscoring és molt comú en moltes formes d’art i també en formes de comunicació o ambientació. Per exemple, el ful musical (underscoring) d’un ascensor no deixa de ser un underscoring quan aquest acompanya a la conversa que tindràs amb el veí o veïna. El fil musical (underscoring) d’un bar o restaurant, està exercint d’underscoring en les converses dels clients. I així totes les escenes de la nostra vida, podrien estar musicades i, per tant, podrien estar realçades emocionalment. M’agrada molt fixar-me en els programes de TV que miro, i en els crèdits finals veure qui ha fet el muntatge musical. Hi ha certs programes que realment es fixen en els detalls de què hi passa i com aquests muntadors creen música o col·loquen música existents de manera que acompanya l’escena i el text del programa en qüestió d’una manera tan excel·lent que fa que ni més ni menys, realci el contingut del moment. És precisament aquesta la funcionalitat de l’underscoring.

 

Moltes gràcies per la vostra atenció, si us ha agradat el contingut, en podreu trobar més cada setmana en aquest mateix canal. Deixeu-me els vostres comentaris i suggeriments per més vídeos i posts!

una abraçada!

 

Escrit per Mateu Peramiquel, compositor i director de WeColorMusic
Creador d’espectacles de teatre musical

mateu peramiquel creador de espectáculos

 

1 comentari a “Què és un underscoring i en quines ocasions el fem servir en espectacles de teatre musical?”

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad