Espectacle-de-teatre-i-música-en-directe

Què és i com es viu, segons el meu punt de vista, La mostra de Teatre Amateur de Pineda de Mar

Compartir:

En aquesta entrada del blog, vull compartir la meva experiència i visió sobre la Mostra de Teatre Nacional Amateur de Catalunya, que se celebra cada any a Pineda de Mar.

La meva primera experiència a la mostra de Pineda de Mar va ser quan vam portar l’obra “Bruna”. Per a nosaltres, va ser un desafiament emocionant, ja que no sabíem si funcionaria fora d’Ullastrell. Era la primera vegada que representàvem “Bruna” davant d’un públic que no era el de casa nostra, i aquesta era una oportunitat única per veure si l’obra tenia futur. Des de llavors, anem a Pineda per gaudir de l’ambient i les obres de teatre, on desenes de colles locals de tot Catalunya mostren la seva passió i esforç.

Aquest cap de setmana passat, hem estat a la Mostra de Teatre Nacional Amateur de Pineda de Mar, i m’encantaria compartir amb vosaltres el que he viscut i algunes reflexions sobre com es desenvolupa tot aquest esdeveniment.

Què és la Mostra de Teatre de Pineda de Mar?

Arreu de Catalunya, hi ha un fort moviment de teatre amateur, on molts pobles tenen entitats dedicades a l’art teatral. Aquestes colles representen la riquesa cultural i la passió dels aficionats al teatre. Encara que no siguin actors professionals, molts d’ells tenen un talent i una dedicació excepcionals, que sovint es veuen reflectits en escenaris locals arreu de Catalunya.

Pineda de Mar i la Mostra de Teatre són com una festa per a aquest col·lectiu. És un moment de reunió anual per mostrar el treball realitzat durant l’any i celebrar l’art del teatre amb amics i companys de tot el país.

Com s’organitza la Mostra de Teatre Nacional Amateur?

Segons el que sé, hi ha una federació de teatre amateur de Catalunya amb una junta directiva que es reuneix regularment per decidir les activitats a realitzar. A tot Catalunya, hi ha molts concursos i mostres de teatre que ofereixen oportunitats a aquestes colles per mostrar el seu treball. L’objectiu de la Mostra Nacional és reunir a tot aquest talent i permetre que tothom pugui veure les obres per decidir quines els agraden més i contractar-les per als seus propis esdeveniments.

És com una fira o festival de teatre, però amb un caire més comunitari i amateur. Tot i que la majoria de participants no reben una compensació econòmica, la seva passió i dedicació fan que l’esdeveniment sigui especial.

Aspectes Positius de la Mostra de Teatre Amateur de Catalunya

Per a mi, una de les coses més meravelloses d’aquest esdeveniment és la passió i l’entusiasme que s’hi respira. Veure com gent de tots els racons de Catalunya dedica temps i esforç a representar històries és inspirador. Aquests artistes fan teatre per amor a l’art, i aquesta passió es transmet en cada actuació.

L’ambient és participatiu i amistós, i l’actitud de col·laboració i suport entre les diferents colles és encomiable.

La meva primera experiència com a creador i productor teatral va ser amb Bruna, que va néixer precisament d’aquesta manera, des del GATU, el grup de teatre del poble d’Ullastrell. Certament, una de les coses que enyoro i que trobo molt a faltar en els projectes professionals és aquest bon rotllo que es respira la majoria de vegades. Sí que és cert que a tot arreu hi trobes persones de mala fe, però això no s’hi pot fer res. Ara bé, en termes generals, és increïble la diferència entre els actors no professionals i els professionals pel què fa a la seva manera de ser. En els projectes professionals coincideix sempre que hi ha molt més complicació a l’hora de trobar persones disposades a entregar-se pel projecte amb una mirada optimista i sense jutjament de cap tipus.

Aspectes a Millorar de la Mostra de Teatre

Tot i que l’esperit de la mostra és encantador, hi ha algunes àrees en les quals es podria millorar. L’organització pot ser un pèl caòtica, i alguns aspectes logístics com les cues llargues poden resultar frustrants per als espectadors. Tot i això, és important recordar que aquesta és una mostra amateur i que tothom hi posa el seu millor esforç. Potser els aspectes a millorar en són molts si ho compares en festivals professionals on també el pressupost i les hores de dedicació han estat més elevades. Tot i així hi ha certs punts que any a any ho van millorant, potser molt a poc a poc, però imagino que la intenció hi és.

Aquest any hi he trobat certa gent jove (d’entre 20 a 30 anys), cosa que costa de trobar en aquestes jornades on la majoria de la gent són d’una edat mitjana força elevada. Crec que seria un punt a tenir en compte per mantenir l’esperit i la continuïtat d’aquest col·lectiu. Hi ha moltes estratègies per intentar captivar el públic i sobretot els actors i actrius més joves, ara bé, potser no són les més fàcils d’aplicar i només aquells que tenen la perseverança de fer-ho, ho aconsegueixen. Els joves no són fàcils.

Reflexions Personals sobre la Mostra de Teatre Amateur de Pineda de Mar

Des de que vaig conèixer i entendre tot aquest sector no professional del teatre a Catalunya, em vaig adonar que aquest col·lectiu no se sentia gaire recolzat ni per institucions, ni pel mercat, ni pel sector professional.

Aquest fenomen només passa en el teatre. Ni la música, ni la dansa, ni cap altre format artístic té un col·lectiu no professional tan potent. Això em fa pensar que la força que té el teatre no professional a Catalunya reflecteix, en part, la debilitat del sector teatral professional al nostre país. Malgrat el gran talent i la passió dels actors amateurs, la manca d’oportunitats professionals fa que molts d’ells no puguin viure de l’art teatral i s’hagi anat creant aquest teixit cultural.

També és una senyal de que Catalunya és un país amb gran tradició pel teatre, malgrat tot, la gent, en general, li costa pagar entrades de preus de més de 20€ per anar al teatre. Això és una dada real. Els catalans preferim gastar-nos 200€ en un àpat que 60€ en una entrada en un espectacle. És curiós, però les estadístiques són les que són i ens exemplifiquen quin tipus de societat tenim.

A Catalunya, les produccions teatrals professionals solen enfrontar-se a reptes per mantenir-se a flot. Molts actors es veuen empesos a buscar altres ingressos per complementar els guanys del teatre. A diferència de ciutats com Madrid, on el teatre professional gaudeix d’una major consolidació, a Catalunya l’oferta cultural i la demanda de teatre solen ser més limitades.

És important destacar que el sector professional a Catalunya presenta algunes disfuncions. Només un reduït nombre d’empreses culturals grans (3 o 4) dominen el mercat i tendeixen a monopolitzar els recursos. A vegades, aquestes empreses perceben el sector com a limitat i eviten donar oportunitats a nous talents, temoritzats per la competència potencial. Aquesta actitud, pròpia d’una mentalitat conservadora, representa un obstacle per al desenvolupament del teatre català.

Un dels principals problemes, des del meu punt de vista, són les subvencions, que sovint es distribueixen sense una gestió adequada. En molts casos, els fons es reparteixen sense una avaluació clara dels resultats, i alguns beneficiaris poden aprofitar-se de manera injusta del sistema. Això genera una sensació de desconfiança i indignació entre els contribuents, ja que els seus diners poden ser malgastats sense cap rendiment significatiu. Personalment, considero aquesta pràctica vergonyosa i contraproduent per al desenvolupament del teatre català.

En conclusió, la mostra de teatre amateur a Catalunya és un testimoni del gran amor i dedicació que molts catalans tenen per l’art teatral. Tot i les limitacions del sector professional, aquesta mostra demostra que la passió pel teatre segueix viva i vol enfortir la nostra comunitat cultural.

 

Mateu Peramiquel, compositor y director de WeColorMusic.

Creador de espectáculos musicales. www.wecolormusic.com

 

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad