Les 8 raons del perquè són millors els espectacles amb música en directe.
En l’actualitat del món de l’espectacle trobem que la música es presenta en diferents formats sobre un escenari. Des de ja fa anys que la música gravada, altrament dita ‘enllaunada’ ha anat substituint als músics en directe per un motiu purament de cost. És evident que és molt més econòmic enregistrar en un estudi les cançons que apareixeran a l’espectacle que no destinar una partida de pressupost a una banda de músics cada dia que es realitza l’espectacle. Tanmateix, avui en dia encara la música en directe presenta uns beneficis que fan millors els espectacles que la inclouen.
T’ho explico també en un vídeo
- El cervell necessita lligar peces del puzle. Siguis o no consumidor habitual de música en directe, quan veus que tota la música de l’espectacle la produeixen persones amb instruments, el teu cervell també ho identifica i relaciona tot aquell espai sonor en un punt concret que fa coherent el que està passant. Quan no saps d’on prové la música, el cervell, de manera natural intenta identificar d’on provenen aquells sons, i com que no troba una relació coherent és com li faltés una peça del puzle. Això fa que eviti gaudir al màxim del qual passa en aquell moment, ja que no acaba de trobar l’última peça. És un aspecte humà, i d’aquí a la frase: ‘si no lo veo no lo creo’
- La vivacitat diària. Habitualment, els espectacles professionals neixen per ser interpretats, en principi, més d’una vegada. Si aquest espectacle conté músics que realitzen la música en directe, t’asseguraràs que cada dia hi haurà certs paràmetres que faran que aquell espectacle esdevingui diferent. Per molt que sigui el mateix guió, el mateix paper, la mateixa melodia… Altra vegada el teu cervell experimenta micro canvis que desenvolupen noves sensacions i fan que l’espectador no visqui dues vegades exactament el mateix. Tot el contrari a reproduir una pel·lícula de vídeo per exemple.
- La seguretat de l’intèrpret. Cada vegada s’automatitzen processos en els espectacles, on un ordinador molt potent projecte unes projeccions, dispara una música, etc. Aquestes eines poden ajudar a un espectacle ser més vistós i espectacular. Però avui en dia encara no hi ha res més fiable que el que és analògic. Res més fiable que una persona estrenyent una tecla de piano perquè soni en el moment adequat. Sortosament, un piano no queda penjat ni decideix reiniciar-se a mig espectacle fent saltar pels aires tot l’espectacle. Les automatitzacions poden ajudar a realitzar un gran espectacle, però si centren tot en ordinadors, és com tenir un sol cistell d’ous, si es trenca ens quedem sense ous.
- La improvisació. Una de les raons més clares són les possibles improvisacions en les interpretacions dels músics en directe. Un espectacle amb músics en directe, els pots utilitzar en moment necessaris d’improvisació. La música enllaunada de moment no pot improvisar. La improvisació ens permet tenir diàlegs vius a través de la música sense dir ni tan sols una paraula.
- Les ‘cues’ o els ‘peus’ més vius. En un espectacle de teatre musical l’intèrpret actor/actriu se sent molt més segur amb música en directe. Sap perfectament que en molts punts, ell o ella tindrà el pes de marcar el peu de l’entrada de la música o arrencar amb l’escena següent. Amb això aconseguim que l’intèrpret estigui molt més segur i com a conseqüència brilli més en la seva interpretació. La música enllaunada mai permet que l’actor o actriu respiri diferent en una frase, ja que la música enllaunada mai seguirà els peus de ningú, la música enregistrada va fent sense esperar a ningú. Un director musical amb una banda es manté ferm fins al moment necessari de procedir.
- La música en directe en si, ja és un espectacle. Imagina’t que estàs a casa teva celebrant una festa amb els teus amics i amigues, familiar. Sou una trentena de persones i poseu música per ballar, cantar i en definitiva passar una bona estona. Imagina’t per un moment que aquella música que estàs escoltant és en directe. Com canvia no? De cop es converteix tot en un festival. Tot és igual, però en lloc d’un altaveu Bluetooth tens una banda de músics tocant, quina diferència oi? Doncs aquesta sensació també la tens en una sala de teatre, escenari, etc.
- Acústica. Qualsevol melòman de música et dirà que sona més bé un vinil que un MP3. La raó és perquè el vinil utilitza mètodes analògics per enregistrar la música i el MP3 és tot digital. La música enregistrada, per a ser reproduïda posteriorment presenta moltes de les seves freqüències i dinàmiques comprimides, i en escoltar-la no escoltem tota la dimensió que tindria. Per tant, en directe guanyem sensació, guanyem amplitud i freqüències i això el cos i el cervell ho experimenten diferent. Hi ha estudis que demostren que els beneficis que té escoltar música es realcen quan aquesta és en directe.
- Emocions. Les persones ens emocionem quan vivim un vincle i una relació amb un altre esser humà. Encara el dia d’avui no trobarem un vincle més proper amb una màquina que amb una persona, per tant, veure algú a dalt l’escenari interpretant aquesta cançó, produint la música del moment que t’està remetent a les teves emocions… Això serà molt més potent que escoltar la teva cançó preferida a través d’uns auriculars o altaveus.
En conseqüència, l’experiència de viure la música en directe afecta directament al nostre cos. Potser ens hem acostumat a consumir música a través d’uns auriculars, però serà ara, quan un dia consumeixis música en directe que notaràs la diferència. Només veient a una persona tocant un instrument ja ens fa la sensació que la música hagi de sonar més potència, això és perquè ens arriba de diferent manera i el nostre cos i el nostre cervell perceben coses diferents, sensacions molt més elevades.No recordo de qui és la frase, però es diu que la música és l’art i el llenguatge més complex qu eesisteix – the ‘highest art’ – perquè és una expressió multidimensional capturada en un instant que mai més es repetirà.