fbpx

Com escollir correctament l’espai on organitzar un acte o espectacle?

Compartir:

Has d’escollir un espai per a un esdeveniment cultural i no saps què és millor?

A través d’aquesta entrada de blog t’explicarem els primers passos per escollir correctament l’espai per al teu esdeveniment cultural, un concert, una obra de teatre, etc. En definitiva, un acte on s’hi representa/escenifica una posada en escena d’un artista o qualsevol altre format, i el públic s’hi acosta per gaudir d’aquest acte o esdeveniment.

Abans de res, especificar que no hi ha espais bons o dolents, simplement cada espai presenta unes característiques concretes que ens aniran millor per realitzar uns actes o uns altres.

 

Teatre Kursaal amb una funció de Bruna, el musical

QUÈ HEM DE SABER PER OBTENIR L’ESPAI?

Tot dependrà del perfil com a organitzador de l’espectacle tinguis actualment.

  • Si ets un tècnic o tècnica de cultura d’un ajuntament, habitualment la teva feina serà, entre altres coses, programar espectacles en els espais que disposes al mateix poble. Ull! que sovint caiem en l’error de pensar, ostres no tenim teatre, ostres la sala està molt malament per fer-hi res, ostres no puc, no tinc, no hi ha… No caiguis en les excuses típiques. Sempre hi ha infinites possibilitats de programar l’espectacle o acte que vols, a llocs que mai t’havies imaginat, i presisament es tracte d’això, d’utilitzar la imaginació i sovint d’aquí neixen propostes noves que encanten al públic.
  • Si ets un particular o empresa dependrà de les circumstàncies. Potser vols realitzar un esdeveniment a la teva empresa però creus que no tens espai, que et falta material, que no és el lloc adequat, etc.  Has de saber el què, el com i la capacitat de persones que vols que atenguin al teu esdeveniment. Quan parlem d’esdeveniments ens imaginem grans ‘eventos’ amb la necesistat de tancar un parc temàtic sencer i acollir 300 persones… Potser no tens aquesta capacitat. Potser tens un petit despatx o simplement una sala de reunions. Tots els espais són bons i sovint es descobreixen noves ubicacions originals per realitzar espectacles.

Si necessites ajuda perquè vols realitzar un esdeveniment en un espai concret i no saps per on començar, ens pots contactar AQUÍ i exposar-nos el problema que bonament t’ajudarem.

1) INTERIOR O EXTERIOR?

  • Si ets un tècnic, tècnica o regidor, regidora de cultura i disposes dels espais del teu poble, un dels quals és un espai escènic, teatre, auditori, sala d’actes, etc. Has de pensar un pas endavant respecte: Quina època de l’any i quina capacitat té la sala en concretDe moment fins aquí, no et vulguis avançar a saber si l’artista pot o vol actuar en aquell espai, ja en parlarem més endavant.
  • Si ets particular o empresa també has de pensar època de l’any i la capacitat que t’agradaria o preveus que necessitaràs per encabir al públic assistent.

Què és millor? Depèn. Amb clima mediterrani, l’època de l’any marca bastant les característiques de les programacions. Ull que, estiu no és sinònim sempre d’aire lliure, perquè dins d’un teatre a les 17h de la tarda amb l’aire condicionat és un molt bon plan!

 

Què ens cal saber per escollir el que necessitem?
PROS I CONTRES D’ESPAIS INTERIOR O EXTERIOR

 

Veient aquesta imatge us preguntareu, ostres, que incòmode realitzar un acte en exterior, com pot ser que n’hi hagi tants? Bé, certament és així. Fer actes en exterior és un descontrol constant. El vent, la pluja, el públic que parla, els que no són públic que fan altres activitats al voltant, els llums de les cases o carrers, els cotxes que passen… S’ha de tenir en compte què volem fer i de quina manera. Fixem-nos que a la vida real, els actes exteriors es fan simplement per multitudinaris. Pel que fa a aspectes tècnics és senzillament feinada doble i sempre amb l’incert de l’inesperat que provindrà del que és extern.

En aquesta imatge no es compliria si fem un esdeveniment al Palau Sant Jordi. En sales tancades grans, l’única diferència amb un espai a l’exterior és la temperatura controlada i la il·luminació, que també pot ser acurada. Res més.

També és cert que hi ha esdeveniments que es realitzen a l’exterior en zones molt tranquil·les, sense afectacions urbanes, com podria ser una zona de la muntanya, lluny del soroll de cotxes i d’il·luminacions accidentals. Si controles l’entrada del públic aconseguint la calidesa d’un espai tancat, pot esdevenir un acte molt i molt bonic. Per posar-vos un exemple, Les Vesprades sota l’alzina. Un petit festivalet que organitzen a Fonollosa i que ells acostumen a organitzar-hi concerts ben càlids, però fins i tot es podria realitzar obres de teatre i qualsevol altre esdeveniment. Amb aquest tipus d’esdeveniment, l’única cosa que no controlem, és la meteorologia, la resta d’elements són pràcticament idèntics a estar en una sala.

 

2) Quins espais INTERIORS públics existeixen (en general)?

TEATRES, AUDITORIS, MUSEUS, BIBLIOTEQUES, AJUNTAMENTS.

Aquests són 5 espais comuns que molts municipis comparteixen. Evidentment altres pobles o ciutats disposen de molts altres espais com per exemple el típic castell, però que en general acostuma a ser un museu. (Ja veurem les diferències de cada espai en un altre post)

  • Si ets tècnic o tècnica de cultura i com hem dit, la teva prioritat és programar al teu poble o municipi, dependrà dels espais que disposis al municipi en qüestió.
  • Si ets un particular o empresa i vols realitzar l’acte al teu poble, caldrà que et dirigeixis a la propietat de l’espai i sol·licitar-ne les opcions de lloguer. Normalment, els espais municipals disposen de convenis molt econòmics per a realitzar esdeveniments per la mateixa gent del municipi. Possiblement amb un preu tancat, però molt més econòmic que qualsevol altre espai privat, com podria ser una sala de teatre de Barcelona. En el preu de lloguer indirectament inclou la ubicació i la repercussió d’aquell espai.

 

És fàcil caure en la mentalitat que per organitzar una obra de teatre la vulguis realitzar a un teatre, com dicta la tradició i que normalment, l’espai està preparat i ideat per fer-ho, ja que la majoria d’obres estan pensades per ser interpretades amb condicions d’un espai de teatre. Tanmateix, heu provat d’adaptar l’esdeveniment en un museu? En una biblioteca?, en una sala de l’ajuntament?

Hi ha diversos espectacles i cada vegada més, que s’adapten a tota mena d’espais per arribar al públic amb experiències diferents. És habitual veure en festivals de microteatre aquesta manera d’organització. 4 espais diferents, 4 obres diferents. I col·loquen cada una de les obres a l’espai on més representatiu sigui per la seva història.
Doncs bé, per què no organitzar un espectacle de format mitjà o gran?

Per posar-te un exemple, a WeColorMusic disposem d’un espectacle que l’hem realitzat a molts espais diferents: teatres grans, teatres petits, biblioteques, exteriors…
Si el vols conèixer et deixo l’enllaç de l’espectacle AQUÍ

És evident que l’equipació tècnica i té molt a dir, un museu no acostuma a estar equipat com una sala de teatre, però sí que és cert que el caliu i l’atmosfera de l’espai acompanya a la realització d’actes. Parleu amb la companyia a veure si poden interpretar l’obra en aquell espai, feu números del preu del lloguer del material si és per un dia, o, per altra banda, si voleu equipar definitivament aquell espai com a espai versàtil. Potser pensareu que les acústiques dels espais us poden fer la guitza, i és ben cert, però també es pot tractar.

3) Què passa amb els EXTERIORS?

Prova pilot de l’espectacle Arrels

Amb esdeveniments en exteriors has de tenir present diverses coses:

                            • Ubicació: es pot instal·lar un escenari? Es farà a peu pla? Hi acostuma a fer vent?
                            • Propietat: Cal demanar permís a la propietat de l’espai, sigui qui sigui.
                            • Accés: S’hi arriba a peu?, en cotxe?, hi ha pàrquing?, quantes places?
                            • Capacitat: Quantes persones i caben?, què passa en cas d’emergència?, hi ha pàrquing per tothom?
                            • Moment: De dia?, de nit?, època de l’any?

Una cosa molt important dels exteriors! Preveure què passarà un cop hi hagi molta gent o simplement us poseu a treballar en el terreny.

Un exemple: A vegades trobem un terreny de terra pelat on seria perfecte per organitzar un concert. Genial ja el tenim!
ULL! Aquesta terra com és? És molt possible que quan tots els equips tècnics comencin a treballar es comenci a aixecar pols i molesti i faci malbé tots els equips, fent impossible la tasca dels treballadors i artistes que posteriorment actuaran. Imagineu-vos quan arribi el públic, quina polseguera! S’ha de pensar en totes les possibles afectacions que hi poden haver un cop hi hagi 3000 persones (o les que sigui) en aquell espai.

 

Moltes gràcies per arribar fins aquí, esperem que t’hagi servit si més no una miqueta. Si tens algun dubte o consulta, o bé necessites organitzar un esdeveniment, però no t’acabes de decidir per quin seria el millor espai, pots contactar amb nosaltres AQUÍ i mirarem de fer els possibles per ajudar-te. Totes les consultes per mail les responem de manera gratuïta.

Una forta abraçada, i ens veiem pels escenaris!

 

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad