fbpx

Els 7 requisits tècnics de so que mínimament necessites per escenificar o programar un espectacle de teatre musical

Compartir:

Si estàs pensant a escriure i portar en escena un espectacle de teatre musical, o bé simplement vols programar-ne un al teu espai o programació per fer gaudir a la teva gent d’un bon espectacle, en la següent entrada de blog trobaràs els 7 requisits tècnics de so que mínimament necessites saber per portar-lo a terme. Parlem de requisits tècnics de so i de moment deixem de banda tota la resta com il·luminació, espai o el que forma part de la creativa d’escriptura, que podreu trobar en altres blogs d’aquest mateix canal.

Equip de so adequat a l’espai.

En el moment que l’espai és gran i necessitem amplificació del so, importantíssim tenir en compte l’equip de so. Per què? Doncs perquè és un espectacle de teatre musical, i per mi, els fets més importants a tenir en compte són els següents:

  • Que cobreixi tot l’espai que necessitem cobrir. Assegura’t que l’equip de so és adequat a l’espai. Si aquest és exterior possiblement es necessita més potència que no pas si l’espai és interior. Si hi caben 100 persones necessitaràs un equip més petitó que no pas si hi caben 2000 persones. Recalcar que el so viatge , i com més gran és la sala, la gent de darrere de tot, possiblement necessita un reforç.
  • Que s’entengui 100% el text. És molt frustrant anar a veure un espectacle musical i que tot va bé i a l’hora de la cançó individual o grupal, no hem entès res del que han cantat. Doncs quina gràcia oi? Aquí hi ha diversos factors a tenir en compte que ara no posarem sobre la taula, com per exemple, el nivell del personal tècnic a l’hora de fer la mescla. Es necessiten grans coneixements d’acústica per sonoritzar acuradament un espectacle on hi ha text, underscoring, música i cançó. És per això que un bon sistema de PA adequat a l’espai facilitarà la feina i la sonoritat de tot l’espectacle.
  • Monitoratge a l’escenari BEN COL·LOCAT. És de vital importància tenir una bona monitoratge a l’escenari perquè els intèrprets s’escoltin adequadament a l’hora de fer l’espectacle. I ULL!, que amb un espectacle de teatre musical tot el que es veu a l’escenari simbolitza alguna cosa, per tant, hem de col·locar els monitors de manera oculta a cametes o darrere d’alguna escenografia, el públic no hauria de veure cap monitor a l’escenari.
  • Microfonia de diadema i sistema de ràdio-freqüència. IMPORTANTÍSSIM
    En el moment que estàs disposat a utilitzar una amplificació del so, en conseqüència, hem tingut en compte el so que sortirà de l’escenari per arribar a tot el públic, ara toca pensar en el so que s’origina a l’escenari, com l’amplifiquem. CAL TENIR UN BON SISTEMA DE RÀDIO-FREQÜÈNCIA. I ho poso en majúscules perquè us asseguro que m’he trobat de tot en els escenaris d’arreu.
  • Color del micro de diadema. La diadema ha d’estar al màximament integrat possible al cos de l’actor o actriu. Què vull dir? Que si el color de la pell de l’intèrpret és blanca no hi poseu una diadema negra. Això és el mínim. Evidentment que la microfonia dels actors i les actrius es poden a arribar a veure des de l’escenari, però com millor la integrem, més realisme obtindrem. Si mai has de llogar una microfonia per a un espectacle de teatre musical, assegurat que sigui adequada, ja que moltes empreses de so et posen diademes de classes de zumba… horrible.
    Qualitat del micro de diadema. El micro de diadema més barat del mercat funciona perfectament, és robust i molt econòmic. A partir d’aquí et pots gastar el que vulguis cap amunt. Et deixo el link AQUÍ
  • Sistema de ràdio freqüencia. Aquí sí que si vols que la senyal cobreixi tot l’espai escenic, necessites un bon sistema de ràdio ferqüencia. Què passa quan no tenim un bon sistema. Si tenim diversos micros a l’escenari, aquests poden fer interferències entre ells, també podem rebre senyals externes que interfereixin en la nostra radio freqüència, és per això que és molt important si no volem sentir sorolls de microfonia, si no volem que falli cap micro, etc. Molt important cobrir tot l’espai amb unes bones pales d’amplificació de senyal. Tot això ho ha de controlar un personal tècnic, però sigueu molt estrictes amb aquest tema, és de vital importancia.
  • Que tingui subwoofer. Això que és? Doncs són els altaveus, normalment força grossos, que es posen a nivell de terra per realçar els greus. Aquests altaveus són els que permetran el que públic obtingui la pressió sonora adequada. Jo mateix, m’encanta quan un espectacle et fa vibrar literalment. Quan una cançó és molt emotiva i a més a més, el pit nota la vibració de les ones de la música, l’espectador entra molt més en el contingut i realment l’està tocant físicament. És per mi l’experiència que posa el toc necessari per arribar a l’espectador, tocant-lo de veritat i fent-lo vibrar literalment.

 

I fins aquí les 7 necessitats mínimes de so que necessites conèixer i tenir presents per realitzar i/o programar un espectacle de teatre musical en un espai determinat.
Espero que us hagi sigut d’interès, i per qualsevol dubte o consulta ens podeu deixar els vostres comentaris o bé escriure’ns a info@wecolormusic.com

 

Escrit per Mateu Peramiquel, compositor i director de WeColorMusic.
Creador d’espectacles musicals. www.wecolormusic.com 

 

Mateu Peramiquel creador de espectáculos musicales

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad