Com organitzar una cavalcada de reis

Com es va organitzar la Cavalcada dels Reis Mags d’Orient del nostre poble.

Compartir:

 

Resum del que hem comentat en l’audio

  • L’Ajuntament va demanar la col·laboració de les entitats culturals per millorar la cavalcada.
  • Es va millorar la recepció dels reis amb música i animació, a més de canviar el recorregut de la cavalcada.
  • Es va oferir xocolata calenta i actuacions entre les carrosses durant la cavalcada.
  • Els nens i nenes de les entitats implicades van rebre cartes dels reis per ajudar en la cavalcada.
  • Els reis van anar sobre pickups i es va oferir un petit refrigeri als voluntaris.
  • Es va destacar la importància de la participació i de posar en valor l’associacionisme.
  • S’apunta a millorar la cavalcada en futurs esdeveniments i es promou la col·laboració de la comunitat.
  • Es destaca la importància dels detalls en la producció d’un espectacle i es fomenta la implicació activa en la millora dels esdeveniments locals.
  • Els presentadors acaben fent una crida a la participació i comentaris sobre la transmissió.

DIALEG:

Mateu

Hola, què tal? Com esteu? Un nou episodi, per dir-ho així, és la segona vegada que gravem un podcast. Està molt bé perquè la gent m’heu donat un retorn molt positiu. Us ha agradat molt, per tant, intentarem seguir tant com puguem fer en aquest format perquè pugueu anar fent altres coses mentre escolteu aquestes propostes d’esdeveniments culturals. Doncs bé, avui em fa molta il·lusió tenir amb mi aquí a la meva companya i sòcia de l’empresa WeColorMusic, que és la Mar Puig, que és més que companya i sòcia sinó que és la meva dona. Ens vam casar fa dos anys i tenim una nena de nou mesos que segurament heu vist per les xarxes en alguna ocasió. Ara mateix estem al cotxe perquè és l’únic moment que tinc per poder gravar amb ella coses d’aquestes. I tenim la nostra nena darrera, així que si la sentiu en algun moment, no us preocupeu que tot és ok. Hola Mar, bon dia, com estàs?

Mar

Bon dia, què tal?

Mateu

Fantàstic. Doncs avui jo la tinc aquí perquè us vull portar un tema molt especial, que segurament ja haureu llegit en el titular, i és ni més ni menys que parlar una mica de les cavalcades de reis i us volem explicar com va ser la cavalcata del nostre poble. El nostre poble és Ullastrell.

Mar

Abans de seguir, podem corregir la paraula cavalcata per cavalcada.

Mateu

Cavalcada. Tens tota la raó. Cavalcata què és en castellà?

Mar

En castellà és cabalgata.

Mateu

Vale, vale, vale. El que ara és cavalcada és com una rua, en definitiva, però es diu Cavalcada, no? No sé, perquè devien anar amb cavalls abans i devia agafar aquest nom, no sé. Però és com una rua de Carnestoltes. Bueno, tothom sap el que és una rua o la rua de qualsevol altre festival. Doncs bé, tinc a la Mar aquí perquè ella ni més ni menys va estar ajudant, col·laborant, donant idees a l’organització d’aquesta Cavalcada de reis que organitza l’Ajuntament d’Ullestrell. Posarem explicarem una mica què es va fer, què s’havia fet abans i també us convido a dir la vostra en aquest mateix blog, escriure com vosaltres heu organitzat la vostra cavalcada, si és que sou organitzadors de cavalcades de reis o si heu participat en l’organització, perquè sé que molts de vosaltres sou tècnics de cultura, regidories o gent interessada en el món de l’esdeveniment i segur que heu estat ficats en entitats del vostre poble organitzant aquest cotarro que t’han esperat per tothom durant tot l’any. Doncs bé, jo soc de Fordo i Estrell, per tant no sé massa bé com eren les altres cavalcades de fa anys, però sí que és cert que l’any passat, bé, al ser un poble petit, vaig pensar que era una cavalcada per un poble petitor.

Mateu

Però sí que és cert que l’Ajuntament, aquest any, va reunir certes persones, entre elles la Mar, per dir-los-hi: Sabem que la nostra cavalcada no és la millor del món, és una cavalcada que es podria millorar en molts sentits i volem que ens dongueu idees, a veure què fariu vosaltres com a gent del poble i com a gent interessada en la activitat cultural com és la Mar Puig, que es dedica a això. Llavors, Mar, explica’ns una mica què veu fent aquestes reunions, què vau plantejar i com es va acabar portant a terme aquesta cavalcada?

Mar

Vale, a veure. O sigui, fa molts anys les cavalcades de reis a Ullastrell les organitzaven els Geganters d’Ullastrell. I és veritat que era un unes cavalcades, bueno, clar, jo la recordo de petita i per mi eren meravelloses, no? Clar. Però al final, lo important era que hi havia molta gent voluntària perquè els Javentés era un col·lectiu, i és un col·lectiu molt proactiu, i amb molta les persones voluntàries que no només organitzaven la cavalcada sinó que evidentment doncs organitzaven totes les trobades de Geganters, feien les trobades de Geganters arreu de Catalunya. També organitzen tot el tema del quinto, encara ho fan a dia de avui.

Mateu

El quinto, per a aquells que no supgueu què és el quinto, és com un que només es fa al Vallès Occidental. Jo quan vaig arribar a Ullastrell, vaig pensar: quina cosa més, quina falera amb aquest quinto, no? És molt divertit. Aneu a jugar-hi aquest any, ja s’ha acabat. Només es fa per festes, per tant, aneu-hi per dir l’any ve.

Mar

Doncs això, el Els Geganters organitzaven les cavalcades de reis. Després, no sé molt bé el motiu, però van deixar d’organitzar-les. Suposo que també portaven molts anys organitzant-les i al final també és una cosa que, evidentment, crema o cansa. I finalment, la L’Ajuntament va ser qui va agafar una mica aquest rol com d’organització de la cavalcada. Clar, quina és la diferència? Els gegantès tenien un moviment de gent, de voluntaris que formaven part de l’entitat, que estaven disposats a tot pel bé de Clar. I en canvi, com a l’Ajuntament, és molt més difícil, potser, moure aquesta voluntat.

Mateu

S’ha d’iniciar de nou.

Mar

Sí, però com que no forma part de cap col·lectiu en concret, l’Ajuntament, sinó com de tots i a l’or de cap, per dir algo, costa molt implicar les persones o implicar un gran col·lectiu de persones perquè a més a més potser són persones aleatories que es voldran implicar però que no tindran com un ligament entre elles.

Mateu

He de dir que clar, totes aquestes persones que us sentiu identificades en això que formeu part d’administracions públiques d’Ajuntament, és un panorama constant en què, políticament, tu governes per tothom o fas festes per tothom, organitzes per tothom, però evidentment sempre hi haurà la meitat o alguns que, clar, com que no estan a favor d’aquell partit polític o d’aquella sortida tal, ja no, ja estan superen contra de tot lo que es fa, sinó això passa molt en els pobles i municipis.

Mar

Sí, però també és veritat que a dia d’avui hi ha una deballada de proactivitat a nivell d’associacióisme, a nivell d’associacions i entitats. Almenys, bueno crec, això és una sensació meva, que hi ha una de ballada com a nivell d’això…

Mateu

De la gent de poble que no s’implica en…

Mar

Sí, d’estar molt activa en aquestes associacions. Si a més no ho llastre, hi ha una època que les associacions ja estaven superactives fent millons de coses i és potser ara que està tornant a començar un altre cop amb noves entitats que estan sortint, amb noves generacions que estan agafant com el relleu de les entitats que hi havia altres generacions, no? Però va haver una època com que l’Ajuntament va haver d’assumir moltes coses també pel fet d’aquesta de ballada, no? O no sé si va ser paral·lel o bé, no sé si va ser un motiu de l’altre o per una paral·lela. Però bueno, el cas, que al setembre ens va arribar un correu a totes les entitats, no? A les persones, a les entitats. Jo formo part de l’entitat de teatre d’Ollestell, del Gato. Ens va arribar un correu a totes les entitats dient-nos que si ens volíem implicar en la organització de la cavalcada de reis. Aleshores, la veritat és que a Ollestell hi ha molt de les entitats i a la primera reunió potser érem 6 persones, 7, potser?

Mateu

Sí, era poc. Molt poques. En comparació amb la… Vale.

Mar

Molt poques, perquè érem 7 persones, potser era una? És que diria que menys, eh? Vale. Perquè dues eren de l’Ajuntament. Imagina’t.

Mateu

Sí, sí, la crida costa, no? Aquesta crida…

Mar

Dues eren de la mateixa entitat dels diables. Llavors hi havia una dels joves, hi havia les AFAS i nosaltres el Mato. Doncs res, llavors a través d’aquestes reunions es va anar explicant. L’ajuntament va dir que ells creien que la cavalcada es podria millorar, però que, evidentment, necessitaven voluntaris i necessitaven la implicació de les persones. I quina és la millor forma d’implicar les persones? Doncs a través de les entitats culturals. També és veritat que es va fer una crida, com popular, una mica, a través de xarxes socials, de que si hi havia persones que volien col·laborar amb la cavalcada de reis i potser no formaven part de cap entitat.

Mateu

I veu tenir resposta? Jo diria que no. Això és una cosa que ja he comentat abans, el tema de… Diria, eh? Delo de les xarxes, del màrqueting. No No s’hi val només, no sé en aquest caso, Lestri com ho va fer, però no s’hi val només em ficar un post o un story i dir: Ah, no hem tingut resposta, quina llàstima, la gent no s’implica. La gent rep mogollón d’inputs cada dia. Heu de fer cada dia stories, cada dia dient grups de WhatsApp, posts, mails… Ara són constant, no pot ser només perquè m’he trobat, ho he vist molts cops, espais o municipis que hem anat a fer teatre, que han fet només un post, ja us ho he explicat algun cop. I, com a mi, això no hi ha prou per fer una crida, no?

Mar

Sí, de totes formes, com que hi havia les entitats implicades…

Mateu

Ja s’encarregaven elles una mica, o era la intenció.

Mar

Clar, les entitats, cadascú aportava les seves persones implicades, no? Tant adults com, bueno, ven de l’entitat que formés part, no? I de l’activitat que fés. I res, vam fer unes, no sé, tres o quatre reunions.

Mateu

I què es va decretar, aquestes? Com vau decidir. Si em deixes precedir una mica, l’any passat, Els reis anaven a peu. Era una sensació estranya, perquè jo no veia els reis. Clar, els reis no feien 2,30 mètres i clar, com per un nen petit, veure’l també encara era dificultós, no? Estaves molt a prop, els patges anaven molt lligat i eren pocs patxes, clar, suposo també això de la col·laboració de la volumetorietat era una mica estrany. Hi ha una cosa bona a Ullestrell, i a més a més, que això crida l’atenció a molta gent i venen gent de fora, que és que al final de la rua, al final de la cavalcada, cada un dels infants pot anar a veure un dels reis, entregar la carta, estar allà, fer-se una foto i se’ls hi dona un detall a nivell de llaminadures.

Mar

Sí, clar, o sigui, sabíem que…

Mateu

Això és important, això era bonic, és molt bonic, no tot arreu es pot fer.

Mar

No, i sabem, i sabíem, quan fèiem aquesta reunió, és que aquest era el punt fort. El punt fort, fantàstic.

Mateu

De la Cava Alcada. S’havia de mantenir.

Mar

Per tant, això s’havia de mantenir. Molt bé. Aleshores, què vam intentar fer? Doncs, que això Això sí que és una cosa, aquest moment d’entregar cartes, que sempre havia funcionat, vam intentar millorar lo que és la prèvia, no? Que és la cavalcada. Aleshores ens vam basar en dues coses: la primera, en la rebuda dels reis, en l’espera, on esperàvem els reis. La gent, no? La gent, les persones, on esperaven els reis i com fèiem una mica de xup-xup per anar fent una mica d’ambient, no? Jo recordo molt de petita aquest moment, el moment d’esperar tota la gent del poble, tots els nens i nenes en un mateix espai, doncs anar esperant els reis, aviam si els vèiem, si no els veien, llavors ja començàvem a visualitzar els llums que allà venien i tota aquesta emoció, i això ho vam intentar fer una mica de rèplica. La veritat és que no sé com va quedar perquè jo, com que vaig estar a la cavalcada, doncs no sé com va ser, però el tothom em va dir que molt bé.

Mateu

Fantàstic. Certament, a Ullestret hi ha un speaker, no? En aquest cas és l’Oriol Carreras, que anava animant a la gent a la prèvia del Rellysbank. Sempre ha sigut, eh? Sempre hi ha sigut, això s’ha mantingut…

Mar

No, això, aquest moment, no sempre hi ha sigut, eh?

Mateu

Ah, no sempre hi ha sigut, però a l’any passat sí.

Mar

No, realment que hi ha com perdre. Sí, l’any passat sí, però estava com una mica diluït.

Mateu

Però aquest any s’ha repetit. S’ha mantingut de l’any passat el speaker.

Mar

Vem canviar l’espai.

Mateu

S’ha canviat el lloc de l’espeaker perquè ha canviat el rum de la rua.

Mar

L’espai de la rebuda hem canviat.

Mateu

I de la rebuda, sí, sí, perfecte.

Mar

Perquè fos més maco. I s’ha com reforçat posant música.

Mateu

Molt bé, molt bé, molt bé.

Mar

Convocant la gent allà directament. I llavors després, doncs, l’altre punt era que podem reforçar la la cavalcada de reis, la cavalcada com a tal. Llavors, aquí han hagut varies entitats implicades i han hagut l’AFA de l’escola Serra la Vella, que ha col·laborat amb els nens i nenes de 6:00 de primària i amb els seus adults de referència, que eren els persones que feien com una mica el cordó human al voltant dels reis dels cotxes, dels reis perquè no hi hagués cap campanit.

Mateu

Molt important. Una cosa que van fer molt bona, que vau fer molt bona aquest any, que tots els nens i nenes que participaven a la cavalcada van rebre una carta dels reis macs, anteriorment, dient que necessitaven ajuda. I llavors els nens, els que van voler ajudar els reis macs, doncs es van apuntar ràpidament i van poder ajudar-los.

Mar

Sí, o sigui, van rebre una carta les persones que ja, diguem-ne, que com a entitat, ja formaven part d’una entitat que col·laboratia la cavalcada.

Mateu

O sigui, els nens i nenes de les entitats.

Mar

De les entitats implicades en la cavalcada, sí. O sigui, els nens i nenes del gato van rebre una carta.

Mateu

Molt bé.

Mar

Bueno, els hi vam entregar nosaltres, eh?

Mateu

Què? Els reis macs es van entregar la carta, ens van enviar una carta.

Mar

Però vull dir que no els hi van arribar a casa seva, vull dir que ens van enviar nosaltres els reis i nosaltres els hi vam donar ells, això ho volia dir.

Mateu

D’acord.

Mar

Què més? Doncs això I llavors vam millorar lo que és la cavalcada com a tal. La cavalcada com a tal, doncs això, implicació de divers entitats: l’AFA, l’Associació de Vains de Canamat, el Hip hop, el Gato… És que segur que em deixo gent, vull dir que segur que em deixo una entitada, eh? Bueno, sí, segur, segur, segur. I res, el que vam fer doncs va ser millorar una mica aquest recorregut.

Mateu

Es va plantejar un recorregut diferent.

Mar

Es va plantejar un recorregut diferent, una mica diferent, i llavors vam millorar una mica el recorregut a nivell de…

Mateu

L’espai nou del que els nens podien anar a entregar les cartes era adequat? Es va encertar en la disposició? És a dir, és molt important en pensar en l’espai, preveure quanta gent… Si vosaltres, en les vostres organitzacions, preveu que vindran 2000 persones a la cavalcada de reis, heu de pensar un lloc per 4000. Mai, mai se sap si vindrà gent de fora, mai se sap si aquell any hi ha veurant 400 tiets. És molt important, no us limiteu amb els espais, sobretot, vale? Tenint compte. Llavors, en aquest cas, estava en dubte, no? A Ulla Estrella era un lloc molt maco, un seller, un sindicat amb tres portals, on decorats, on els reis s’asseien i tot, però hi havia el dubte de si cabria tota la gent, perquè penseu que venia gent de fora per poder entregar la Carta dels Reis. Per tant, no se sabia. Tot i així va anar bé.

Mar

Va anar molt bé. La proposta de l’espai la va fer l’Ajuntament d’Ulla Estrella, en aquest cas. Perfecte. I he de dir que, sincerament, jo no les tenia totes, de que funcionés com espai, però he de dir que va funcionar molt bé.

Mateu

Fantàstic, era molt maco, de fet.

Mar

El circuit circular que es va crear, doncs, de pujar, donar la carta i baixar per l’altre costat, va funcionar molt bé. I també es va oferir una xocoletada desfeta, que també feien per la gent. Molt bé. Això Ullestell Solidari ho va fer?

Mateu

Ullastrell Solidari, per lo menos, era una xocolatada que jo he de dir que val molt la pena, perquè mentre fas cua per entregar, la gent que d’allò pot anar a fer una xocolata. Tot això era gratuït, no necessàriament ha de ser gratuït, eh? Penseu que podeu oferir mil i una activitats, podeu ficar concerts, podeu ficar xocolatades, podeu ficar qualsevol esdeveniment viral que us pugui semblar atractiu, que vagi a cort amb la època de l’any, doncs crec que és una molt bona idea per animar el cotarro, en definitiva.

Mar

I res, ja està. Bàsicament va ser això. Fantàstic. Tota la rua, els nens i nenes del Gàtum, en aquest cas, doncs el que vam fer va ser…

Mateu

Però fer danses, no? Entre carroça i carroça hi havia…

Mar

Fent numeris musicals, sí, que no vam cantar perquè no hi havia…

Mateu

La infraestructura…

Mar

No hi havia la infraestructura per cantar en directe, però vam posar les cançons.

Mateu

Cada carroça tenia la seva música, no? Exacte, i el seu grup. I el seu grup, iluminació. El seu grup, iluminació, molt bé.

Mar

Sí, i llavors ens anem a fer les actuacions. Nosaltres fèiem el Jerónimo Stilton, Mary Poppins. Molt bé. I hi havia unes altres que amb el grup de hip hop d’Ullastrell, doncs, fèiem de carboners, hi havia els diables que tocaven on els tabals…

Mateu

A diferència de l’any passat, aquest any els reis han anat sobre uns pickups. Les pickups són aquells cotxes com jeeps que tenen una part de darrera oberta i anaven allà dalt. I allà dalt hi havia el rei i la reina, perquè heu de saber que Ullastrell és l’únic poble de Catalunya o del món que tenen reis i reines. Això és una decisió política que pot anar més ideològica, política. Pots estar d’acord o no. Per mi és una mica estrany, perquè com li dius al teu fill que hi ha aquí reis i reines, però a Terrassa només hi ha reis? És una mica compromès, però amb la il·lusió pots jugar-hi, no? Sempre. I que sabeu que hi han reis i reines. I van anar en dalt dels chips aquests. I una cosa que em va agradar molt va ser que tots aquests nens i nenes que van voler ser voluntaris, van venir justament a casa nostra, a We Color Music, que és la primera casa del poble, i allà, a costat, van per allà, o sigui, per allà apareixen els reis macs amb les carrosses i lo que vam fer amb aquests nens i nenes de voluntaris, com que eren voluntaris, se’ls hi va oferir un petit brenar i un mit engrit amb els reis, és a dir, van ser les primers persones del poble que van veure els reis macs d’Orient.

Mateu

Això és una cosa que vaig trobar molt encertada, com un petit premi per a tots aquests voluntaris, nens i nenes, Per tant, tingeu en compte per si voleu fer coses semblants, en el sentit que donar un petit extra a tots els voluntaris sempre és positiu.

Mar

Sí, i la última cosa així, com a diferència que vam fer, va ser que totes les persones que formaven part de la cavalcada amb l’organització, però que no teníem un vestuari concret, perquè per exemple els carboners anaven de carboners o els diables anaven pastits amb el seu vestuari de diables, la resta de persones portàvem tots també un mateix vestuari, que eren unes túniques vermelles o verdes, que són els dos colors d’ullastrell, en referència a l’oliva, l’oli Bacarut i…

Mateu

Això són els colors d’Ullastrell de tota la vida.

Mar

I el vermell del vi. Molt bé. I anàvem tots amb una mateixa túnica, verd o vermella, i també doncs la Helen, que és la parruquera del poble, també ens vam fer una mica de maquillatge, que també anàvem tots una mica iguals. Hi ha coses per millorar cada any, de fet D’aquí una setmana tenim una reunió de valoració per millorar, perquè jo després vaig anar preguntant a les persones… Jo ho vaig llorar des de dins i des de dins nosaltres ens ho vam passar molt bé, els gens d’Internet s’ho vam passar superbé, però doncs des de fora també hi ha persones que a mi m’han donat opinions en general molt molt bé. Però també hi ha alguna cosa per millorar i també sabem que n’hi ha alguna per millorar, per tant, la intentarem millorar per l’any que ve.

Mateu

Fantàstic, de fet d’això es tracta, no? Però d’un any a l’altre ha canviat molt, ha millorat moltíssim, era l’objectiu, no? Sabíem que era una cavalcada una mica pobra, en el sentit de que no hi havia… Els reis anaven a peu dret. L’únic bo, potser, podríem dir que era el fet de donar la carta en persona i les llaminatures que donaven al final, i per això encara hi no hi ha la il·lusió de la gent que venia a fer això, però crec que és un encert voler millorar tot el que fa l’espectacle. Penseu que un espectacle no només és una petita cosa sinó que és tot. Des d’un foco que apunta cap a un cantó, fins a la cançó que s’interpreta, passant per tot, o sigui, per la persona que està aguantant els gotts de plàstic, m’ho invento. El fer una organització, un esdeveniment, heu de tenir en compte. Tot cada un dels detalls és molt important no fallar en cap punt perquè una petita cosa et pot desencadenar un gran problema. L’any que ve farem més cosetes a la Cavalcada de Reis, referència a la Cavalcada de Reis i us donarem més pistes perquè a partir de setembre així començarem a iniciar-ho perquè poveu preparar les vostres i si teniu preguntes, doncs estarem encantats d’ajudar-vos.

Mateu

Alguna cosa més, Mar?

Mar

Sí, no res, sobretot com posar en valor i posar en valor l’associacionisme, no?

Mateu

Ajunteu-vos i feu coses que és important.

Mar

Sí, que és important perquè al final…

Mateu

Que pagui l’Ajuntament. (hehe)

Mar

No, però vull dir que al final… Jo recordo l’any passat veure la rua, jo estava embarassada, i veure la rua de l’any passat i recordo una conversa amb tu, Mateu, que jo et vaig dir: L’any que vient, si puc, m’implicaré amb la cavalcada perquè si tu vols millorar una cosa, t’has d’implicar. No pots esperar-te, assegut al sofà, a que l’Ajuntament ho millori. Si vols millorar-ho, com a mínim has de col·laborar en alguna cosa o has de, a més no, comunicar-te. Sí senyor.

Mateu

Però, des de l’Ajuntament, doncs també incentivar que això es produeixi, no? Intentar crear aquestes associacions o intentar incentivar-ho d’alguna manera, juntant la gent, doncs, creant un espectacle i ajuntant gent de l’interès i llavors, a partir d’allà, es poden crear aquestes associacions. Moltíssimes gràcies, ha estat un plaer, espero que us hagi agradat. Qualsevol cosa el podeu comentar al blog i estarem encantats de posar-nos en contacte. Moltes gràcies, Mar. Adeu. Que vagi molt bé. Ens veiem pels escenaris.

 

Mar Puig i Mateu Peramiquel

CEO’s de WeColorMusic

Creadores de espectáculos musicales

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad