fbpx
como-acercar-tu-evento-cultural-a-los-más-jóvenes-con-exito

Caramelles de Súria: La Fórmula de l’Èxit per Atraure els Joves a Esdeveniments Culturals

Compartir:

Com aconseguir la máxima participació en el teu esveniment cultural?

A Súria, les Caramelles són un esdeveniment tradicional arrelat a la cultura catalana des de fa segles. Atrauen a milers de persones, convertint-se en les més grans de Catalunya any rere any. Com podem aprendre d’elles i aplicar-ho al nostre esdeveniment?

Què són Les Caramelles?

Les Caramelles són festes populars que es duen a terme arreu de Catalunya durant la Setmana Santa i s’han convertit en una de les tradicions més estimades i arrelades de la regió. Aquestes celebracions, que combinen música i ball, tenen com a objectiu commemorar la resurrecció de Jesucrist d’una manera alegre i festiva. El que les fa úniques és la participació activa de la comunitat, que s’uneix per organitzar i dur a terme diverses actuacions i representacions. Al poble de Súria, on jo vaig néixer, són les més grans de Catalunya (i, per tant, del món) any rere any, pel nombre de participants. Com ho han aconseguit?

L’Èxit de Convocatòria de les Caramelles de Súria: Un Fenomen Cultural Inigualable

Al llarg dels anys, les Caramelles de Súria han guanyat fama per la seva capacitat per atraure persones de totes les edats i procedències. Quin és el seu secret? La resposta rau en una combinació d’elements clau que fan d’aquestes festes una experiència inoblidable per a tots els qui tenen el privilegi de participar-hi.

  1. LLIBERTAT

A les Caramelles de Súria, la llibertat és una característica fonamental. Els participants tenen total autonomia per expressar-se com desitgin en aquesta festa popular. Els diferents grups i col·lectius que formen part de la celebració organitzen els seus propis balls i activitats de manera independent. Cada grup té el seu propi estil i enfocament, la qual cosa afegeix diversitat i riquesa a l’experiència. La meravella d’aquesta dinàmica és que qualsevol persona, sigui de Súria o d’altres indrets, pot unir-se a un d’aquests grups simplement trucant a la seva porta i expressant el seu desig de participar. La comunitat obre els seus braços per donar la benvinguda a nous membres. Cada grup gestiona les seves pròpies festes de manera autònoma i col·laborativa, sense interferència política o organitzativa externa. Aquesta llibertat permet que els participants sentir-se part d’una comunitat respectuosa i solidària, on tenen la llibertat de triar el grup que millor s’adapti a les seves preferències. Si en algun moment no s’hi senten còmodes en un grup, tenen l’opció de unir-se a un altre sense complicacions.

  1. CREATIVITAT

A les Caramelles de Súria, la creativitat floreix en un entorn de total llibertat. Sovint, com a organitzadors d’esdeveniments culturals, tendim a limitar la nostra creativitat en pensar que les nostres idees, concebudes per un o dos individus, són les úniques capaces d’atraure un gran nombre de persones. No obstant això, imposar un camí predeterminat a la comunitat redueix les possibilitats d’èxit, ja que és difícil satisfer els gustos i les visions de manera genèrica. En canvi, a les Caramelles de Súria, la creativitat es nodreix de la llibertat per crear i executar balls i músiques segons els gustos dels participants. Cada grup compon les seves pròpies cançons i coreografies, sense la intervenció de cap organisme extern. Tot i mantenir les formes tradicionals, la màgia radica en com han aconseguit involucrar persones de totes les edats, fins i tot aquells que rarament participen en esdeveniments culturals. La clau està en permetre que la creativitat flueixi de manera autèntica i personalitzada, adaptant-se a les preferències i estils de cada individu.

  1. FESTA I DIVERSIÓ

La diversió és l’ingredient principal. Tot i que la llibertat i la creativitat són aspectes encantadors que acosten la gent, en última instància, el que predomina en un poble és l’esperit festiu. Quan els joves tenen l’oportunitat d’organitzar esdeveniments segons els seus desitjos, se’ls brinda la llibertat de divertir-se a la seva manera. En aquestes celebracions, els joves es lliuren completament a la festa durant diversos dies, gaudint de llargues nits d’alegria i diversió. Tot i que alguns opten per gaudir amb una copa de més, molts troben la veritable felicitat en la música, el ball i la companyia dels seus amics i amigues. La presència de l’alcohol pot atreure més persones, però queda clar que la veritable essència de la festa resideix en la música i el companyerisme.

  1. COMUNITAT

La comunitat és fonamental per entendre l’èxit d’aquestes festivitats. Més enllà de la llibertat, la creativitat i la diversió, el que realment destaca és el sentiment de pertinença a un grup. A Súria, existeixen sis grups amplis de participants, cadascun amb la seva pròpia identitat i forma d’organitzar-se. Aquests grups, coneguts com a ‘COLLES’, fomenten una sana rivalitat que reforça el sentiment de pertinença. A diferència d’altres esdeveniments on la rivalitat es crea artificialment, a les Caramelles de Súria, aquesta rivalitat sorgeix de forma orgànica entre els propis ciutadans que es congreguen segons les seves afinitats. Aquesta connexió amb el grup crea un ambient de camaraderia únic que impulsa la participació i l’energia durant la celebració.

Com podem, com a organitzadors, aprendre d’aquest èxit i aplicar-lo en els nostres esdeveniments culturals?

Organitzar esdeveniments exitosos no és tasca fàcil, però podem aprendre de l’exemple de molts anys d’èxit, com el de les Caramelles de Súria. És crucial tenir paciència i no perdre de vista els quatre punts clau en cada un dels nostres esdeveniments si volem atraure al màxim de persones possible, especialment si es tracta d’una iniciativa a llarg termini que es repeteix en el temps. No oblidi aplicar aquests principis per garantir el creixement any rere any del seu esdeveniment anual.

  • Llibertat: Hem de permetre als participants expressar-se lliurement i prendre part activa en l’organització i desenvolupament de l’esdeveniment. Això implica oferir espais oberts on puguin contribuir amb les seves idees i creativitat.
  • Creativitat: En lloc d’imposar idees preconcebudes, hem de fomentar la creativitat i la innovació. Oferir oportunitats perquè els participants desenvolupin les seves pròpies propostes i contribueixin amb la seva creativitat a l’esdeveniment.
  • Festa: Reconèixer la importància de la diversió i l’entreteniment en els esdeveniments culturals. Hem de crear un ambient festiu i animat que motivi els assistents a participar activament i gaudir de l’esdeveniment.
  • Comunitat: Promoure un sentiment de comunitat entre els participants, on es sentin part d’una cosa més gran. Això implica fomentar la col·laboració i la camaraderia entre els assistents, així com oferir espais on puguin connectar i relacionar-se entre ells.

Ens encantarà conèixer quines idees teniu en ment per tirar endavant el vostre esdeveniment cultural. Estem aquí per oferir-li idees i suport, així que no dubti en posar-se en contacte amb nosaltres.

¡Una forta abraçada i ens veiem als escenaris!

 

Mateu Peramiquel, compositor y director de WeColorMusic.

Creador de espectáculos musicales. www.wecolormusic.com

 

 

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

WeColorMusic vam realitzar un taller a l'escola Tecnos per composar l'himne de l'entitat.

Un Taller Molt Especial: Himne per a l’Escola Tecnos

Descobreix com convertim una cançó del musical BRUNA en l’himne de l’escola Tecnos de Terrassa. Des de la composició conjunta amb l’alumnat fins a l’enregistrament a la sala Nova Jazz Cava, acompanya’ns en aquest emocionant viatge de creativitat i compromís educatiu.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad