Podcast (musica-vi-altres-coses): Play in new window | Download
Podcast (musica-vi-altres-coses): Play in new window | Download
Avui parlem dels passos d’una bona plantació de raïm. ON PLANTEM?
- Tens un terreny nou per ampliar les teves hectàries. Aquesta és la imllor opció.
- Arranques una vinya que ja tens per renovar la terra. Aquesta opció s’haurà de deixar reposar i preparar la terra per acollir la nova plantació.
Parlem de com fer el procediment. Quin peu de cep escollir per anar-los empaltant entre molts altres procesos que ens explica la Mariona.
No us perdeu el capítol si voleu conèixer com plantar un cep i obtenir raïm. Això sí, al cap de mínim un any.
Tots els espectacles escènics que existeixen.
Al blog d’avui em disposo a organitzar i anomenar tots els tipus d’espectacles escènics que hi ha. És evident que les arts escèniques és un sector constantment canviant i que els nous formats i experiments estan habitualment presents als circuits alternatius. No obstant això, hi ha uns gèneres que han persistit al llarg del temps i de la història i són aquests tipus d’espectacles els que numeraré ia descriure alguna cosa.
Molts tipus d’espectacles tenen variacions o fusions que amb el temps han acabat desenvolupant un llenguatge propi.
1) TEATRE
1.1 Teatre de Text: El clàssic, el de tota la vida. Es correspon a aquest espectacle escènic on consta d’intèrprets que interpreten un guió i expliquen una història. No entrarem en tipus d’històries (m’ho apunto per a un altre post). És teatre de text el que el text, el guió, la trama, la història i la pròpia interpretació actoral són els punts predominants.
1.2 Teatre musical: Diguem que és levolució de lòpera o simplement el teatre de text musicat. El Teatre musical cobra vida al segle XX i ha desenvolupat un estil propi i ha generat una indústria. Neix als Estats Units i avui dia és la tercera indústria més potent del país. Li siguin El Regne Unit i Espanya com a països amb més tradició de teatre musical en cartellera.
1.3. Teatre gestual: Aquest tipus d’espectacle també explica històries i segurament també hi haurà música, però no sol ser una música en directe, sinó que es presenta en segon pla per acompanyar el moviment, part principal. Moviment i gest per exposar una història. A tot això, no vull dir que en aquest tipus d’espectacles no es parli res, evidentment que la majoria d’espectacles, avui dia, barregen moltes disciplines, però sí que s’haurien de catalogar entre un tema o un altre segons on recaigui el pes de l’obra.
A partir d’aquí es poden barrejar estils i gèneres per formar diferents subgèneres, però ja hem comentat que no ens hi centrarem.
2) MÚSICA
2.1 Concert: És la presentació dun conjunt de cançons compostes per un artista o desenvolupades per una banda de música. Evidentment, poden ser concerts de diferents estils musicals. Pop, Rock, Clàssica, Reguetón, Jazz… Es pot presentar a diferents espais. El teatre també, però estem més acostumats a veure i escoltar concerts a diferents espais com teatres, sales, auditoris, exteriors, etc.
2.2 Cercavila: Podeu trucar-lo d’alguna manera. És aquest “concert” mòbil a través dels carrers. Normalment format per instruments que poden ser transportats per les persones mentre els fan sonar. Bandes dinstruments de vent, percussió, corals, entre altres possibilitats.
3) DANSA
3.1) Espectacle de dansa: És aquella presentació on el ball presenta la part principal del xou. Pot ser de tots els estils existents. Ballet, contemporània, jazz, hip hop, etc. Es desenvolupa a tot tipus d’espais, normalment a teatres, però també a sales especialitzades en dansa o en carrers o altres espais.
3.2) Competició de dansa: Habitualment el trobem als estils de Ball de saló o Hip-Hop, on s’organitzen certàmens per decretar la millor parella o formació de ball que dins del seu estil predominen sobre la resta de competidores. Normalment es desenvolupen en espais grans per acollir el públic assistent que puguin gaudir de l’espectacle/partit/competició.
4) CIRC
Espectacle ambulant que es pot visitar en temporades a un municipi i és que la tradició del circ és com tots sabem la seva capacitat de moure’s pel territori presentant el seu espectacle. Inclouen números de pallassos, acrobàcia i animals, aquests darrers cada cop més limitats i prohibits per la protecció dels éssers vius i el seu respecte.
5) MÀGIA
Segons la llei espanyola, la màgia no es considera un art escènic. Si he anat a veure el Mag Pop, al número final, el més espectacular, on fa desaparèixer i aparèixer persones del públic a l’escenari. Fa un discurs èpic i motivador, reivindicant la màgia com un art escènic, i és que per mi també ho és.
6) CABARET
El cabaret podria ser una barreja entre concert i teatre musical. Format per diferents esqueixos o microespectacles que expliquen historietes i normalment s’interpreta a través de la cançó i la música. Compte no confondre Cabaret amb Variants. Que bo, algú et dirà que és el mateix, però per mi, el cabaret sempre és cantant, amb vessant còmic i trencant la quarta paret. En un varietat, els esquetxos poden presentar diferents formes d’arts escèniques, una barreja de tot el que hem comentat.
El Cabaret, per la seva història i llegat, per mi mereix ser nomenat com un espectacle escènic.
7) STAND UP COMEDY
El monòleg de tota la vida, humoristes que es dirigeixen a un públic per explicar acudits i fer bromes i comèdia de l’actualitat o de temes concrets.
I fins aquí tots els espectacles escènics. De moment no se m’acut cap més. Possiblement, n’hi hagi algun més, si se t’acudeix algun altre tipus d’espectacle escènic, és a dir, que es representi en un escenari, doncs escriu-me un comentari i mirem de comentar-ho.
Un podcast de Mariona Morral i Mateu Peramiquel.
Mariona Morral, productora de vins ecològics a Can Morral del Molí
Mateu Peramiquel, Creador i director d’espectacles a WeColorMusic