Podcast (musica-vi-altres-coses): Play in new window | Download
Podcast (musica-vi-altres-coses): Play in new window | Download
Els 6 aspectes tècnics mínims que necessita un espai escènic
D’entrada us vull informar que no sóc cap arquitecte especialista en disseny i construcció d’espais escènics. Sóc senzillament un artista que ha recorregut milers de sales i espais escènics. Això m’ha permès veure una infinitat de característiques d’aquests espais i fer-ne una valoració, d’acord amb la necessitat que tinc respecte al format d’espectacle que al llarg del temps he pogut representar als escenaris. Ens centrarem en els espectacles de teatre musical que bàsicament inclouen part de teatre i part de música, i per a mi ofereixen una àmplia i completa versatilitat com a espectacle. Possiblement per això a la gent la captiven tant els espectacles musicals.
Podria haver-hi molts altres punts, però he triat 6 de més importància i que possiblement algun punt sigui una obvietat, ara bé, al·lucinaríeu de les necessitats que hem trobat a faltar al voltant d’aquest món de l’espectacle .
1) CAMETES: Per mi una de les principals necessitats per poder acollir un espectacle de teatre musical i de pràcticament qualsevol art. D’entrada, per la visibilitat que presenta l’escenari. Les bambolines permeten tenir una possible caixa negra, un possible tancament escènic que fa que el públic connecti molt més. Si no es disposa de bambolines, es veuen les entranyes i hi poden haver llums d’emergència encesos, artistes en moviment que distraurien el públic, o personal de l’organització passant per llocs que no haurien de fer, en moments de l’obra. La inversió en bones bambolines és fonamental per acollir una gran varietat d’espectacles, però sobretot per tenir l’atenció de l’espectador ben focalitzada.
2) EQUIP DE SO: És imprescindible disposar d’un equip de so adequat a l’espai. I quan es diu adequat significa que ens hem de posar en massa de professionals del so per identificar quines necessitats ha de complir l’equip. Segons les dimensions de la sala, necessitarà una potència o una altra. Per poder programar un espectacle de teatre musical o qualsevol espectacle musical que requereix amplificació sonora, un bon equip de so és molt important. Un bon equip de so ha de presentar unes condicions òptimes, com per exemple, que no fregeix (fregir és aquell sorollet molest que sovint realitzat els aparells sonors antics o deteriorats), que la connexió amb la part d’il·luminació estigui ben col·locada per evitar aquests sorolls que molestaran els artistes i el públic. Personalment, crec que és molt important que l’equip de so presenti una bona pressió sonora, per tant, que tingui Subwoofers, que són uns altaveus que reprodueixen les freqüències greus i que permet que l’espectador vibri literalment, que tingui aquesta sensació d’impacte en la caixa toràcica. Insisteixo que és molt important posar-se en mans de professionals perquè estudiïn el seu cas.
3) ESPAI ESCÈNIC: Sembla obvi, però amb espai escènic faig referència al fet que les dimensions siguin mínimes per poder acollir almenys propostes amb 3 integrants. Si l’espai presenta unes condicions molt diminutes, la programació quedarà molt limitada, i no dic que no sigui funcional per a una sola persona, evidentment, però si n’hi ha 3 també pots programar 1 sola persona i amb més espai per a aquesta . El terra és fonamental. Per anar bé hauria de ser massís, ja que si a sota presenta un espai, com els clàssics teatres de pastorets pels quals surt Satanàs, ia més el terra de l’escenari és de fusta. Amb cada moviment de cada actor, l’espectador es distreurà amb el soroll que produirà el terra. Passos, moviment d’escenografia, etc. Cal tenir-ho en compte.
4) SEIENTS CÒMODES: Dic còmodes perquè pensem que col·locant cadires de fusta serà suficient, i potser sí que en certs casos puntuals pot funcionar, però has pensat que la gent ha d’estar entre 60 i 120 minuts asseguts allà? El gaudiment total de l’obra de teatre en qüestió o espectacle musical és un tot. Aconseguiràs que el públic entri més a la història si els fas estar còmodes. Sembla evident, però si tenim opcions de situar el públic d’una manera o altra, si us plau escollim la manera còmoda, no els asseiem a terra com en algunes fires o festivals alternatius quan l’espectacle dura 180 minuts. Els artistes acabaran sols a l’escenari i bàsicament l’única cosa que comentarà la gent en acabar serà: ha estat bé, però em fa mal l’esquena. L’èxit passa perquè la gent en acabar construeixi un debat sobre l’obra i no sobre si es poden posar coixins a les cadires, o simplement posar-hi cadires.
5) CAMERINOS: No necessàriament han de ser els camerinos del Teatre Nacional de Catalunya o l’Auditori, però sí que és important que els artistes tinguin un espai per canviar-se, mirar-se al mirall, asseure’s, i poder anar al lavabo sense haver de fer cua amb el mateix públic abans de començar un concert. La concentració de l’artista en un espai òptim és vital per al bon funcionament de l’espectacle.
6) POTÈNCIA ELÈCTRICA: L’última per la més evident de totes, però de vegades poc preparada. Amb un endoll podeu muntar un espectacle, però amb un sol endoll no podeu organitzar tots els espectacles. Potser l?espectacle és una persona sola sense res, perfecte. Procura que sigui a l’exterior ia plena llum del dia perquè si no no es veurà res. Per a un espai escènic és molt important saber la potència contractada i saber si els espectacles poden funcionar amb aquella potència o cal afegir-hi un complement de potència.
L’agricultura regenerativa
Aquesta agricultura es basa en fets tècnis i teòrics i per començar és imprescindible ser ecològic.
El seu objectiu és cultivar el sol, el terra. És cert que tothom vol tneir productes de la terra, però sense un bol sòl no es pot tenir un bon producte. Si no tens materia orgànica al terra, la planta no et podrà agafar res per poder-te donar raïm o cap mena de producte.
El sól és el centre de tot. Imaginèu-vos que teniu un martell a la mà i us aneu picant el cap. Llavors decideixo anar al metge, i ell em recepta un ibuprofè, mepl prenc però segueixo picant-me el cap i em segueix fent mal. Decideixes anar a una herbolisteria i demanes una infusió però segueix fent mal perquè et vas picant el cap. Fins que no t’atures i reflexiones el perquè no sabrem el perquè.
El metge seria l’agricultura convencional, l’herbolisteria seria l’agricultura ecològica i en el moment en que pares i et preguntes per què em pico el cap.
Al teu terra, el teu sól vols una bona qualitat per genera un bon producte. Com millor tinguis el terra millor serà el producte que cullis. Aquesta agricultura es basa molt amb les cobertes vegetals. Us ho expliquem tot en aquest capítol.
Un podcast de Mariona Morral i Mateu Peramiquel.
Mariona Morral, productora de vins ecològics a Can Morral del Molí
Mateu Peramiquel, Creador i director d’espectacles a WeColorMusic