fbpx
Podcast de vino y musica

28. Instruments virtuals i bateries, i la fira de vi de Festa Major

Compartir:

Què són els insturments virtuals? Què són les llibreries de sons?

En els últims anys els instruments virtuals han anat millorant exponencialment i avui en dia podem escoltar perfectament bandes sonores senceres, de pel·lícules que guanyen Oscars, enregistrades amb instruments virtuals. El mateix Hanz Zimmer fa servir un munt de llibreries. Sobretot també, és una eina que va molt bé per realitzar demos, però cada vegada més per enregistrar la gravació definitiva.

Hi ha instruments que costa més que altres en emular digitalment, i quan dic digitalment no vull dir que es processi des de l’imaginació d’una persona informàtica, sinó que hi ha estudis de so i enginyers de so que es dediquen a enregistrar i a crear i produir, software que emula el so real. A partir d’una gravació de qualsevol instrument real, realitzen tota la part informàtica perquè tu puguis tenir a casa teva una orquestra simfònica. Cada vegada això és més complex i cada vegada la diferència entre una cançó enregistrada per una persona exclusiva o una cançó enregistrada o editada amb instruments virtuals, costa més de diferenciar.

Potser encara, els instruments més difícils d’emular són aquells que han d’estar sols interpretant, com per exemple, les veus, un violí, segons quin tipus d’instruments de vent. Aquests costen més i sobretot si estan sols, ara bé, quan escoltes un passatge orquestral i a més a més forma part d’un moment d’una pel·lícula on hi ha text a sobre, és molt difícil de saber si allò ho ha gravat una persona expressament o s’ha agafat el recurs d’una llibreria. Dic gravat expressament perquè sigui com sigui, aquell so ha estat gravat prèviament, com dèiem, per aquestes empreses que realitzen aquest tipus de software, com Native Instruments, Spitfire, o el mateix Logic Pro d’Apple.

En aquest capítol parlem del procés de gravació de bateries del musical ARRELS. En aquest espectacle tenim un bateria i un pianista en directe i precisament, la bateria, pels més tiquis miquis, podríem dir que és un dels instruments que, malgrat estar molt a prop de no poder-se diferenciar si és virtual o no, hem cregut convenient gravar-les expressament, ja que el nostre bateria les toca en directe, que menys que sigui un bateria real que ho interpreti. De fet, és aquí on trobem la petita diferència. Jo mateix podria (Mateu) podria haver gravat amb instruments virtuals les parts de la bateria, però al jo no ser bateria, possiblement hauria quedat un pel forçat i diferent alhora de la interpretació, i més quan es tracte de fer-ho amb un teclat. L’oient final potser no hi veu la diferència, però una de les coses que m’agrada remarcar dels nostres espectacles és que hi ha música en directe i, per tant, hem volgut plasmar al màxim que un bateria també gravi en directe, les parts de bateria. Segurament acabarem editant alguna part com també farem amb les veus, com es fa en tots els CD’s del món actualment, però l’amplitud i l’energia de la gravació exclusiva de la part de bateria d’ARRELS està plasmada en el CD per sempre. Us expliquem això i molt més.

 

Les fires de tast de festa major.

Bé, la Mariona per fi ha explicat el procés de viure una fira de tast en una Festa Major d’un poble català. I és que no difereix gaire de l’organització dels concerts.

  • Elements bàsics que l’organitzador a d’aportar i que finalment no els trobes
  • Persona de producció a qui poder-se dirigir per qualsevol problema que l’organitzador no té en compte
  • Producció idònia d’horaris on cap activitat no cavalqui sobre l’altra
  • Entrada gratuïta on la gent posteriorment no valora cap mena de cultura o art que es pugui mostrar en aquella fira.
  • Espais poc convencionals per a realització d’una fira. Fred, desnivells, lavabos en mal estat…Tot això i molt més en el capítol d’avui.

 

 

EL millor podcast de música i vins en català

Un podcast de Mariona Morral i Mateu Peramiquel.

Mariona Morral, productora de vins ecològics a Can Morral del Molí

Mateu Peramiquel, Creador i director d’espectacles a WeColorMusic

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad