Podcast (musica-vi-altres-coses): Play in new window | Download
El capítol d’avui, la Mariona es troba a Madrid per temes personals i hem hagut de fer el programa de manera telemàtica i sentireu que la seva veu sona una mica diferent, res estrany, com quan a la ràdio truquen el convidat per telèfon. La Mariona ens explica les diferents copes de vi que podem aconseguir al mercat i en Mateu us parlar de què trobem en un concert de Festa Major com artistes.
Quins tipus de copes de vi hem d’utilitzar en cada ocasió?
Hi ha tantes quantitats de copes com de vins existeixen al mercat, per tant ens centrarem en les principals.
- Les copes de vi negre són les que haurien de ser més amples i grans. En general els vins negres tenen la particularitat de ser més potets en sabor i una copa gran i ample en potenciaria les seves propietats.
- Les copes de vi blanc potser no caldria que fossin tan grans ni amples perquè els aromes surten per si sols, però si molt transparents per apreciar el color.
- Les copes de vins dolços tenen una forma molt particular i presenten una forma com una silueta de persona, com si es marqués la cintura.
- Les copes de vins escumosos també haurien de ser amples per potenciar el gust i els aromes. Ull amb la recomanació de la Mariona més avall.Una bona activitat seria tastar el mateix vi amb diferents copes per veure la diferència. Si tens un vi poc aromàtic i el presentes amb una copa gran potenciaràs els aromes.
La recomanació de la Mariona és que si demaneu un escumós en un restaurant i us posen una copa allargada i prima, heu de demanar que ús la canviïn per una copa normal de vi on gaudireu molt més els aromes i el cava el trobareu molt més bo.
Què ens trobem, com artistes, en un concert de Festa Major?
- Arribada a l’espai. Si la Festa Major és en una ciutat, tindràs problemes per aparcar a no ser que hagis pogut negociar amb l’organitzador que es reservin les places de pàrquing adients, no només per descarregar sinó també per estacionar les llargues hores entre proves i concert. Als pobles això no passa tant, ja que l’espai és més ampli i sovint és més fàcil aconseguir un aparcament a prop de l’esdeveniment.
- Què passa a l’escenari abans de les teves proves? No sempre hi ha de passa res. Quan és fantàstic és quan l’escenari està preparat, tot muntat i a disposició per muntar el teu espectacle. Sovint això no és així per falta de comunicació i organització. O bé quan arribes encara s’ha de muntar la meitat d’elements tècnics, o bé, hi ha un altre esdeveniment ocupant el teu escenari i has d’esperar i gestionar el canvi de grup. Els canvis de grup acostumen a ser lents i els organitzadors creuen que amb 30 minuts es pot fer. Quan et diguin que tens 30 minuts de canvi i ho trobin normal, sospita de l’experiència de la persona que t’ho ha dit.
- Qui és la regidoria d’escenari o espai? En molts pobles aquesta figura acostuma a ser el mateix tècnic o tècnica de cultura que ha organitzat la Festa Major i està gestionant l’esdeveniment en concret. En ciutats grans normalment és una figura contractada per l’administració i que sovint no compleix els termes generals protocol·laris de regidoria de sala. Com per exemple vestir amb colors llampa’ns. Un regidor o regidora d’escenari, per normal universal ha de vestir de negre, a l’escenari es va de negre si ets tècnic. Punt. Si voleu ho discutim i ens escriviu un mail.
L’altra banda és qui és aquesta persona? Quanta experiència té dalt i baix dels escenaris? S’ha preparat l’actuació? Coneix els grups? Coneix els formats? Aquestes preguntes són claus per aconseguir una bona organització i sovint també no acaben de ser com hi haurien. - Què passa si no disposes de tècnic propi del teu espectacle? Els organitzadors acostumen a contractar un escenari on col·locaran en algun espai de la ciutat i amb aquest escenari contracte una empresa de so i llums perquè els hi munti i sonoritzi l’espai. A més a més aquest personal tècnic serà l’encarregat de, si l’espectacle no té tècnic propi, sonoritzar aquell grup en qüestió. El problema és que si abans no has coordinat res amb aquest personal tècnic, difícilment amb els 30 minuts que tens de canvi d’escenari, i 30 minuts més o una mica més de prova de so, els hi podràs explicar tot el que necessites si és gaire complex l’espectacle. Sempre és molt millor portar el teu tècnic que es conegui l’espectacle per un millor rendiment de tot plegat, i que simplement els tècnics de l’organitzador siguin els de tècnics de sala.
- Per què hi ha públic a les proves de so dels concerts de Festa Major? És una cosa que no entendré mai! Com que és gratuït i es fa a la plaça del poble doncs au, campi qui pugui. Estàs desvetllen sorpreses potser, estàs provant amb possiblement la platea plena. Es fa molt estrany i difícil per un artista realitzar unes proves que haurien de ser privades de l’espectacle, amb la gent que assistirà al concert. No hauria de ser així, però clar, la Festa Major és gratuïta i no hi ha ningú que vigili cap entrada enlloc. Aquest seria el mal menor de ser gratuïta.
- Per què les Festes Majors són gratuïtes? Algun polític va decidir un dia que els ajuntaments havien de pagar la festa i així ha estat i és des de fa més de 40 anys. Amb això l’única cosa que s’ha aconseguit és desvaloritzar la cultura i els projectes artístics, i a la vegada educar a la població amb què una proposta artística no s’ha de pagar per gaudir-la. ‘Oh és que l’ajuntament ha de pagar la festa’. Doncs per què no paga la cervesa? Estem educant a què l’alcohol s’ha de pagar i l’entrada d’un concert no. Així estem, que el sector cultural és deficitari. Que torni l’envelat i que es pagui una entrada assequible per gaudir dels espectacles. Podràs fer abonaments per cada un dels concerts i amb consumicions o el que tu vulguis. Com un festival amb entrades molt més econòmiques, però no podem treure el valor econòmic, és un gran error.
- Hi ha camerino als concerts de Festa major? Si ets un grup gran que negocies unes condicions concretes, tindràs un camerino mobil petitó radera de l’escenari, res, una simple caixa de sabates gran amb una nevera plena de birres (que no faltin no fos cas els músics no poguessim tocar) i en algunes ocasions aire acondicionat (s’agreix moltissim això si). En la majoria d’ocasions t’hauràs de canviar radera de l’escenari entre cables, amb la foscor. El lavabo, en certes ocasions és el del públic. Un Polyclean que no té aigua per renta-se les mans, el paper s’ha acabat fa hores i està més brut que els lavabos d’un cole de primària.