Podcast de música i vi de casa i del millor

18. Formes d’espectacles musicals i regar ceps

Compartir:

Vosaltres sou de vi blanc o vi negre?

FORMES D’ESPECTACLES MUSICALS (Espectacles que inclouen música)

Hi ha moltes formes i subgèneres d’espectacles i a vegades costa distingir i etiquetar un espectacle. En el fons estem intentant etiquetar formes creatives i sovint si no es troba un nom que hi encaixi a la perfecció és probable que neixi un gènere nou o simplement el creador estigui trencant esquemes.

 1. The play with songs – L’obra de teatre amb cançons
  Aquest gènere no és el típic musical mainstream que coneixem a l’estil Broadway. Aquest gènere és senzillament una obra de teatre que inclou música i cançons sovint cantades en directe. Depèn de la producció pot portar música en directe, però si les cançons són puntuals no acostumen a invertir en una banda per 2 o 3 cançons i llavors disposen de música enllaunada. A vegades per una màxima integració, inclouen la cançó de l’intèrpret com a meta-cançó on el personatge és conscient que està cantant. Això se’n diu música diegètica. Ja en parlarem més endavant. Un exemple d’Obra de teatre amb cançons seria ‘Canto jo i la muntanya balla’ produïda per La Perla 29.
 2. Physical Theatre – Teatre Físic
  Fa referència a aquell teatre més conceptual, més fora de ‘el habitual‘ i mainstream. Podria ser per exemple un espectacle de dansa contemporània. Utilitzen música i això els categoritza com ‘espectacle musical’ i aquests gènere acostuma a disposar de música en directe, a vegades anomenat sonidista. Persona que a part de produir música durant l’escena també produeix efectes sonors en directe, amb el temps se li ha atorgat el nom de sonidista.
 3. The book musical – Teatre Musical
  Aquest és l’espectacle que tots coneixem com a musical de Broadway o West End, el que WeColorMusic produïm. Espectacles de teatre amb una narrativa on les cançons tenen un pes narratiu important i que realcen l’emotivitat. Històricament, un espectacle de teatre musical feia referència a aquells espectacles que tenen Text, cançó i dansa. Actualment, hi ha molts espectacles que han substituït la dansa com a ball per la dansa com a moviment escènic, on també se l’anomena coreografia, però no és una dansa com tradicionalment la coneixem.
 4. The chamber musical – E musical de petit format.
  El nom de l’anglès prové de música de cambra on musicalment es refereix a aquelles petites formacions de música clàssica. Quartets, trios o quintets de corda o vent. És exactament el mateix que un Book Musical, però el que canvia és la producció. Tot molt més petitó, més econòmic i normalment representat en sales petites o mitjanes.
 5. The concept musical – Musical Conceptual.
  És aquell tipus d’espectacle que no segueix una història lineal. Com per exemple CATS. L’objectiu de Cats no és en si explicar una història sinó transportar a l’espectador al món dels gats. Les cançons acostumen a ser descriptives de cada un dels personatges i quin tipus de característiques presenten per presentar una interpel·lació amb el públic que els faci gaudir de la ‘no-història’ sinó d’aquella situació.
 6. The Meta Musical – Meta Musical
  És un musical on els personatges són conscients que estan interpreten cançons. Seria tot l’espectacle a mode diegètic (que ja ho veurem més endavant). Per exemple: School of Rock, totes (o pràcticament totes) les cançons que apareixen a l’espectacle, els propis personatges són conscients que estan interpretant unes cançons, totes són cançons de rock en moment de concerts, assajos, etc.
 7. Dance Musical – Musical de Dansa
  En aquests tipus d’espectacle hi ha tanta dansa com text i com música. La dansa forma part de la comunicació de la història i entre personatges. Per exemple: Chorus Line, West Side StoryCantando Bajo la Lluvia.
 8. Juke Box Musical
  Són aquell músicals, normalment BOOK MUSICAL o CHAMBER MUSICAL on les cançons no són originals per aquell espectacle, sinó que agafen cançons populars d’algú artista o diversos artistes i les ajunten er explicar una història, ara si, normalment original. L’espectacle Juke box musical més famós és Mamma Mia on agafen les cançons d’ABBA per explicar una història, que és un bunyol, però com que les cançons d’ABBA ho peten, el musical també. (És la meva humil opinió)
 9. The throughsung musical – ‘El musical sempre cantat’
  És aquell espectacle musical que expliquen la història sempre cantant. Exemples: Jesus Christ Superstar, Mar i Cel, Les Miserables, Miss Saigon, Rent…
 10. Revue – Revista
  Espectacle de ‘varietats’. Aquests poden tenir diferents formats i el classificariem més com a cabaret i no de circ, perquè el circ també podria ser ‘espectacle de varietats’. Espectacle format per diferents sketches i escenes de curta durada amb significat diferent i possiblement gèneres diferents entre totes les escenes. El típic espectacle de varietats.
 11. Music Theatre
  Espectacles que no són ni concerts, ni teatre ni dansa. Una mica com el phisical theatre i que predomina la música en les escenes.
 12. Operetta
  És la versió ‘light’ de l’Òpera. Normalment romànica, còmica o satírica. S’interpreta sense amplificació dels instruments ni dels actors i al contrari de l’òpera conté escenes de text.
 13. Òpera
  És l’espectacle més grandiós que existeix damunt d’un escenari. L’espectacle on interpreten més persones, més músics, més decorats, més tot. Tot és gran i potent i una producció operística no hi cap al casal del poble, necessita teatres exclusius. Estan compostos i escrits amb música clàssica, ja que és un format clàssic, la dansa també és clàssica (ballet), i també hi consta l’acting dels cantants. S’interpreta sense amplificació i és un trhougsung musical, tot és cantant. Duren moltes hores i hi poden haver 5 mitges parts.

Feu un comentari

Més publicacions del blog

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad