fbpx
un podcast de música i vins

15. Acords tríades i esporga

Compartir:

En el capítol d’avui us portem dos temes fonamentals dins dels nostres sectors, tan fonamentals que sense aquests temes, pràcticament no es podria esdevenir l’activitat que realitzem. Abans, però, en Mateu ens explica que des de WeColorMusic vam presentar el que serà la nostra nova proposta teatral del 2022. Aquest octubre estrenem un nou musical i el passat dilluns vam tenir l’oportunitat de presentar-lo al Teatre Romea de Barcelona. A la presentació vam comptar amb la col·laboració de Vinyet Morral i Ander Mataró. Vam presentar la nostra proposta al costat de la presentació oficial del còmic BAT-ALAN de Ramón Boldú, el gran dibuixant de comics.

ARRELS va néixer com a projecte de petit format de WeColorMusic conjuntament amb el Servei d’Atenció Integral LGTBI de l’Ajuntament de Manresa, per donar veu al col·lectiu trans, un col·lectiu amb poques oportunitats de veure’s reflectits dalt d’un escenari. La bona rebuda del projecte, ara ens porta a crear ara l’espectacle amb un format més ampli, amb una durada de 80 minuts i amb un repartiment més
ambiciós. Serà un espectacle de teatre musical inspirat i basat en la història real de l’Alan Montoliu, un noi trans de Rubí que amb disset anys es va prendre la vida per culpa de no poder aguantar més la situació d’assetjament escolar que patia per a la seva condició transgènere. Un espectacle que posa el focus en la visió optimista que tant ell com la seva família tenien i tenen de la vida. Us deixem enllaçada la pàgina del projecte perquè hi aneu donant un cop d’ull, que ben aviat aniran sortint més novetats. AQUÍ

 

Ara sí, comencem amb els temes que portem a l’episodi número 15 de Música, vins i altres coses.

Acords tríades bàsics

Què són? Un acord és la sonoritat de diverses notes tocades simultàniament. Els acords tríades els comprenen 3 notes. N’hi ha de diversos tipus, avui us portem els més bàsics i algun que és bàsic, però no l’acabem de trobar massa en cançons populars.

  1. Majors: presenten una sonoritat alegre i estan formats per les notes 1,3 i 5 de l’escala major. És l’acord més utilitzat i el que primer estudiem, observem i possiblement aprenem a tocar. Si parlem en tonalitat de DO (C), les seves notes serien Do, Mi i SOL (C, E i G)
  2. Menors: Presenten una sonoritat més aviat trista en comparació amb el major i també és una sonoritat molt utilitzada en l’harmonia popular. En aquest cas modifiquem la tercera nota, el MI, i la abaixem un semitò (mig to). Toquem: DO, Mi bemoll i SOL (C, Eb i G)
  3. Augmentats: Tocat aleatòriament també presenta una sonoritat poc reconeguda en la música popular i el podríem catalogar també amb un caràcter trist, tanmateix, aquest acord s’utilitza en moltes ocasions com a ‘acord de pas’, és a dir, sovint aquesta sonoritat no s’utilitza per ‘reposar’. Poques vegades trobarem un acord augmentat com a centre harmònic de la cançó, ens serveix per passar d’un acord a un altre, per exemple. Les notes en do major són: DO, MI i SOL Sostingut (C, E i G#)
  4. Disminuïts: Aquests acords són els més menors de tots i la seva sonoritat també presenta una sensació de misteri i potser fins i tot terror. S’utilitzen bastant no només com a acords de pas, sinó també sovint com a acords de dominants (ja en parlarem un altre dia) per la tensió que presenten les seves notes. En tonalitat de Do major serien: DO, MI bemoll i G bemoll (C, Eb i Gb)
  5. Sus4: Un dels acords més utilitzats en la música moderna i en molts estils. És un acord que tradicionalment es feia i es fa servir com a dominant per la seva funcionalitat de resoldre la quarta nota cap a la tercera. Es diu Sus4 perquè ‘substituïm’ la tercera de l’acord per la quarta. Per tant, en do major, les notes serien DO, FA i SOL (C, F i G)
  6. Sus2: El denominem acord Diseny i és que presenta una sonoritat alegre i dolça. Substituïm la tercera per la segona i en tonalitat de do major les seves notes serien DO, RE i SOL (C, D i G). Un acord molt utilitzat en cançons dins de l’estil del teatre musical de Broadway actual i on l’escoltareu molt sovint en temes populars acompanyat el mateix acord major, en aquest cas es fusionen el major i el Sus2 presentat l’acord add2. Ja en parlarem perquè aquest és un acord quatríada i no ens voldríem avançar en explicacions.

ESPORGA o PODA EN VERD

En què consisteix? En eliminar els brots que no vols tenir al cep.

Quan podes a l’hivern es talla el sarment i es deixava dos borronets que ara a la primavera són els que han crescut. L’ideal és que només creixessin aquests dos borronets que has deixat, però no, sempre creixen més pels costats, per tant, s’han de treure. Si no els treus és molt probable que hi apareguin fongs i diverses malalties que possiblement farien que la collita anés malament.

La poda en verd representa un seguiment de la feina que vas fer a l’hivern. L’ideal és que la mateixa persona que poda a l’hivern i esporga a la primavera sigui la mateixa, perquè llavors seguirà el mateix patró i sabrà perfectament de quina manera ha volgut que es desenvolupés aquell cep.

Per què més fem l’esporga?
Per controlar la quantitat de raïm que vols collir a la verema. Per cada brot que neixi tindrà raïm, i com més brots, més raïm, i com més raïm menys qualitat. Recordem que perquè l’un gra de raïm concentri els sucres i els minerals ha de tenir poc gra perquè aquest poc gra ho concentri tot.

Esporgar és una feina pesada perquè t’hi has de passar força estona per cep, però alhora has d’anar de pressa perquè et passa el temps perquè tot creix al mateix temps. És una feina que s’ha d’anar amb compte per evitar trencar brots que no volem tallar. En el moment de l’esporga s’ha d’anar amb compte per evitar tallar la flor. La flor és molt petita i s’ha de tenir molt en compte, ja que dura molt poc i un dels hàndicaps de l’esporga és mantenir la flor per obtenir el gra.

És un dels moments més crítics de l’any conjuntament amb la poda i la verema.

Us ho expliquem tot en aquest 15è episodi! Us esperem dins!!

 

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

los elementos básicos de una partitura de musical

Tu Blog de Escena – Capítulo 4 – Los 5 elementos más comues que encontramos en una partitura de teatro musical

Hace cientos de años que se inventó una manera peculiar de dejar ‘registrada’ la música a través de la escritura. Fue, para mí, un desarrollo muy completo y minuciosos que con los años se ha ido desarrollando y que cada compositor de cada época, pues añadía sus cosillas y leyendas nuevas que con el tiempo han ido quedando de manera oficial. A día de hoy, la música contemporánea tiene una simbología que prácticamente nadie sabe leer, solo aquellos músicos que la estudian. Por suerte, la música más popular, más tradicional y que también refleja la música moderna, se puede aprender, en pequeño grado, en las escuelas.

Que necesita un espacio ideal de teatro

Tu Blog de Escena – Capítulo 2 – Qué aspectos técnicos mínimos debe contener un espacio ideal para programar un espectáculo musical.

En la entrada de hoy va a ser uno de esos post dónde me voy a quedar muy bien, ya que voy a escribir todo lo que debería tener una sala de teatro o espacio escénico IDEAL para acoger un espectáculo musical. D’entrada dejadme ser muy honesto y es que esto pocas veces pasa, porque un teatro es como una casa, no tiene fin, puedes ir poniendo cosas y cosas, y hacer obras y venga y más, hasta que el espacio te dice basta. Pues bien, es un poco similar, pero vamos a coger como ejemplo un teatro grande, con una programación estable potente. Aquellos teatros donde se representan los mejores espectáculos nacionales e internacionales, aquellos espacios que pueden mutar en modificar su caja negra de la noche al día para que el público pueda tener la experiencia que se merece. Empezamos.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad