podcast de vins i música

12. VINS DE POSTRES i XIFRATS MUSICALS

Compartir:

Aquesta setmana tant la Mariona com el Mateu hem gaudit i organitzat a la cloenda de Bruna, el musical. Un espectacle que els ha acompanyat durant tres anys i que el passat 24 d’abril del 2022 va arribar a la seva fi. Tres anys plens d’alegries i aventures que mai oblidarem. La gent que va venir a veure la cloenda de Bruna, a part de veure l’espectacle també va poder gaudir del tràiler del documental que s’estrenarà ben aviat. Si esteu atents a les xarxes de WeColorMusic o Bruna, en les setmanes vinents podreu gaudir d’aquest documental que us explicarà la història del projecte de Bruna, com va començar i fins on ha arribat.

La Mariona avui ens porta – VINS DE POSTRES

Altrament anomenats vins dolços, però no és del tot correcte, ja que n’hi ha que no són dolços i que són rancis.
Dins de la producció de Can Morral hi torbem els següents vins:

  • Vi Bullit – On la metodologia que es fa servir és la ebullició del most
  • Sol i Serena – Es deixa reposar el most durant 4 anys en un terrat i en recipients anomenats damajoanes. I allà els hi toca el sol i la nit i d’aquí el nom.
  • Agre de Vi – És el nom del vinagre que produeixen. També catalogat com a vi de postres (millor escolteu el capítol i que us expliqui la Mariona)
  • Ranci – Una altra damajoana que en lloc de quedar dolç, queda ranci.

 

El Mateu ens explica, què és un XIFRAT MUSICAL

El xifrat musical és un sistema de notació i nomenclatura que utilitza símbols, lletres i números per expressar fenòmens sonors, és a dir, música.
Hi ha diferents tipus de xifrats.

  • Baix Xifrat o figurat: Prové del baix continu que és un recurs estilístic de l’època del Barroc. El xifrat sol ser un número romà que indica el grau de l’harmonia en aquell moment. Hem de saber d’entrada en quina tonalitat ens trobem per saber de quin grau estem parlant.
  • Xifrat anglosaxó o americà: És el més popular en les músiques urbanes i modernes. Prové del grec, quan van atorgar una lletra del seu abecedari a cada una de les notes de l’escala com es mostra en la imatge següent.

    xifrat musical americà o anglès

  • Tablatura de guitarra: La tablatura és un sistema desenvolupat exclusivament per llegir amb guitarra on hi apareix el dibuix dels trastes de la guitarra i es figuren unes numeracions petites sobre del que representa cada una de les cordes de la guitarra. Per més informació podeu visitar un link a la Wikipedia AQUÍ

Els xifrats ens permeten llegir música d’una manera alternativa a la tradicional i clàssica. La manera clàssica que coneixem tots (com una partitura de Mozart) és la màxima expressió de l’escriptura musical. Avui en dia, però amb els recursos auditius dels enregistraments sonors, una partitura pot ser un guió amb el xifrat dels acords que et permet interpretar una peça. Evidentment que com més precisió es sol·liciti en la interpretació, més acurada ha de ser aquesta partitura, però habitualment en músiques populars i modernes, la interpretació es basa en la memòria auditiva de l’escolta de la mateixa cançó a través de l’enregistrament original, per posteriorment interpretar-la a través d’un guió. Això s’utilitza molt en ROCK, POP i en JAZZ, per posar uns exemples.

Ens veiem dins per aprendre-ho en detall! Moltes gràcies!

 

 

 

Deixa un comentari

Més publicacions del blog

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad